EPS PRIKUPLJA INFORMACIJE ZA MUP I BIA: Utvrđuju se sve okolnosti koje su dovele do kolapsa blokova TENT proteklog vikenda

E. B. TALIJAN

17. 12. 2021. u 08:30

RESTRIKCIJA struje u Srbiji neće biti, energetski sistem se polako podiže i najgore je prošlo.

ЕПС ПРИКУПЉА ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА МУП И БИА: Утврђују се све околности које су довеле до колапса блокова ТЕНТ протеклог викенда

Foto Tanjug

Ovo je juče poručila premijerka Ana Brnabić i istakla da bi bezbednosne službe trebalo da provere sve što se desilo proteklog vikenda.

Istovremeno, Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici Zaključak o saglasnosti da se krajnjim kupcima električne energije na teritoriji Srbije, na područjima u kojima je usled snežnih padavina došlo do nenajavljenih prekida u snabdevanju električnom energijom duže od 24 sata kumulativno, umanji utrošeni broj kilovat-sati za mesec decembar ove godine u iznosu od 50 odsto.

Kako "Novosti" saznaju, unutrašnja kontrola "Elektroprivrede Srbije" prikuplja informacije u vezi sa okolnostima koje su dovele do kolapsa termoelektrane "Nikola Tesla" između subote i nedelje, koje će proslediti Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Premijerka je ocenila da je neverovatno da ispadne šest blokova i da su morali da postoje kontrolni mehanizmi.

- U ovom trenutku važno je da se podignu svi blokovi, pojača otkopavanje uglja i uvoz smanji na minimum - rekla je Brnabićeva novinarima posle puštanja u rad platforme "e-konsultacije".

- Neverovatan je toliki stepen neodgovornosti i nekompetentnosti u "Elektroprivredi Srbije".

Milorad Grčić, Foto Tanjug

Na pitanje da li je smenom četiri direktora EPS-a stavljena tačka na utvrđivanje odgovornosti, ona je kazala da ćemo videti da li je ovo kraj priče, ali da je sigurno da ćemo još dugo razgovorati o tome i zašto se to desilo.

- Nismo imali restrikcije nijedan dan, a u februaru 2012. godine ih je bilo za privredu, koja je zbog toga izgubila stotine miliona evra - konstatovala je premijerka. - Nije imao ko tada da pozove na odgovornost, jer nije bilo medija koji su smeli da postave pitanje koje se nije sviđalo vladajućoj garnituri, a danas imamo brojne medije koji pitaju da li je smena direktora dovoljna. To pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko je veća demokratičnost u društvu.

Povodom statusa vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića i validnosti njegovih odluka, Brnabićeva je rekla da su funkcije v. d. problem u javnoj upravi, ali da se to rešava. Novinare je zanimalo i kakva je sudbina Grčića, a Brnabićeva je rekla da "nismo ovde da pričamo o tome".

- Videćemo, on razume kolika je njegova odgovornost - istakla je premijerka. - Ta svest nije postojala 2012. godine.

Podsetimo, Grčić je u sredu doneo odluku da smeni četvoricu direktora u EPS-u koji su odgovorni što je došlo do zastoja u radu blokova u TENT-u. Kako su istakli iz ovog preduzeća, utvrđeno je da je do problema došlo na više nivoa. u "Kolubari" je u vagone utovaren ugalj lošijeg kvaliteta, koji se tokom transporta natopio vlažnim snegom i zamrznuo, a takav nije smeo da bude upotrebljen u blokovima termoelektrana. Ove greške dovele su do zastoja u radu blokova i u grejanju Obrenovca. Grčić je istakao da je odgovornost za rad celog sistema na njemu, kao direktoru EPS-a, ali i da neposredni rukovodioci moraju da snose odgovornost za nedopustive greške u radu.

Zorana Mihajlović, Foto Tanjug

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ni juče nije odgovorila na pitanje da li se oseća odgovornom zbog krize u elektroenergetskom sistemu, već je ocenila da je najlakše smeniti ministra, ali da to neće rešiti višegodišnje probleme u EPS-u.

- Nedovoljna ulaganja u kompletan sistem su ozbiljan faktor koji je doveo do krize - kazala je Mihajlovićeva.

- Informacije koje smo dobijali i Ministarstvo i Vlada i predsednik Republike očigledno nisu bile tačne. Najlakše je smeniti ministra, ali to neće rešiti probleme u planiranju i rukovođenju u energetskom sektoru.

Posledice nevremena, praćenog obilnim snežnim padavinama, koje je nanelo velike štete distributivnoj mreži širom Srbije, saniraju se i situacija sa električnom energijom se normalizije. Prema podacima od četvrtka ujutru, bez struje je 1.500 potrošača, a ekipe "Elektrodistribucije Srbije" će biti na terenu sve dok svi ne dobiju električnu energiju.

DRŽAVA NE PLAĆA UVOZ STRUJE

"ELEKTROPRIVREDA Srbije" troši svoj novac za uvoz struje, koji je akumulirala iz tekućih prihoda u poslovanju, a država za sada ne daje sredstva za to. Ovo je juče rekao ministar finansija Siniša Mali, ističući da je Vlada spremna da pomogne, ako u bilo kom trenutku bude potreban dodatni novac za nabavku električne energije. On je poručio građanima da cena struje neće biti viša.

PRIŠTINA BI TRANSMISIJU SA SRBIJOM

PARALELNIM institucijama na KiM stigao je predlog albanske stranke DPK u vezi sa energetskom krizom. Oni traže da se prioritetno razmotri deblokiranje linija prenosa električne energije sa Srbijom, kako bi se izbegle visoke cene transmisije i olakšala trgovina strujom. Ovo javlja portal "Kossev" prenoseći izvornu vest "Kohe". Podsetimo, operator kosovskog sistema KOSTT je, u decembru 2020, odlučio da napusti regulatorni blok EMS u okviru koga su Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, i da se priključi na blok sa Albanijom.

* * * * * * * * * *

VUČIĆ SAZVAO SASTANAK SA LjUDIMA IZ ENERGETSKOG SEKTORA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za danas pre podne hitan sastanak sa članovima Vlade Srbije i predstavnicima energetskog sektora. Tema razgovora biće teška energetska situacija sa kojom se suočava Evropa, a koja bi mogla da ostavi posledice po region i našu zemlju. Razmotriće se neophodne mere koje bi trebalo preduzeti kako bi se tokom zime obezbedila energetska stabilnost Srbije i dovoljno struje i gasa za građane i privredu. Na tržištu Starog kontinenta struja i plavo gorivo dostižu rekordne cene. Vrednost gasnih fjučersa u Evropi je u sredu, prvi put od 6. oktobra, premašila 1.550 dolara za hiljadu kubnih metara na londonskoj berzi, a na holandoskoj je dostigla 1.553,9 dolara. Podsetimo da je Srbija postigla dogovor da plavi energent plaća 270 dolara za 1.000 kubika u narednih šest meseci. Problem bi mogao da se reši puštanjem u rad "Severnog toka 2" kojim bi u Evropu stizao ruski gas. Međutim, kako je energetika geopolitičko pitanje, situaciju dodatno komplikuje činjenica da odluka o sertifikaciji ovog gasovoda neće biti doneta u prvoj polovini 2022. godine, što znači da njime neće moći da poteče plavo gorivo. Fjučersi za električnu energiju po megavat-satu sada su od 200 do 250 evra kada se kupuje struja za iduću godinu. Ako se nabavlja danas za sutra, onda se cena kreće oko 320 evra. U Bugarskoj i Severnoj Makedoniji se najavljuju poskupljenja struje.

Američki magazin "Forbs" u nedavno objavljenom članku konstatuje da se Evropa pita kako je sve moglo tako brzo da krene naopako i zašto se zemlje Starog kontinenta suočavaju sa najvišim cenama gasa i struje u istoriji, što dovodi do ekonomske štete, mogućih restrikcija i "zaleđenih" kuća i privrede ove zime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić