POSLE ZABRANE SLADOLEDA I TUNJEVINE: Inspekcija već danima proverava svu konzerviranu ribu

J. Subin

14. 08. 2021. u 09:00

KONZERVE tunjevine italijanske kompanije "Rio mare", koje se prodaju u Srbiji - bezbedne su za upotrebu. Ovo je potvrdio vanredni inspekcijski nadzor veterinarske inspekcije.

ПОСЛЕ ЗАБРАНЕ СЛАДОЛЕДА И ТУЊЕВИНЕ: Инспекција већ данима проверава сву конзервирану рибу

Foto Promo

Ipak, kako nezvanično saznajemo, započeta je opsežna akcija ove službe, pa su pod "lupom" sada sve konzervirane vrste ribe, među kojima i kompanija "Mirna" iz Rovinja, "Delamaris" iz Splita, ali i sa drugih destinacija, s kojih srpski potrošači upotrebljavaju ovu vrstu hrane.

- Radi se vanredna kontrola svih ovih proizvoda, a inspekcijski nadzor "rio mare" tunjevine je završen i analize su pokazale da je proizvod ispravan - rekao je za "Novosti" Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju Uprave za veterinu, laboratorijskom analizom konzervi "rio mare", različitih serija, utvrđeno je da u njima nema primesa stranih materija, pa ni opiljaka metala, kao i da je ovaj proizvod bezbedan za upotrebu.

Vanredna kontrola radi se i zbog apela potrošača, a sve u cilju poštovanja bezbednosti hrane. Tunjevina "Rio mare", u maslinovom ulju, 2h80 grama, povučena je sa hrvatskog tržišta, jer se u njoj mogu naći komadići metala. Komšije su povukle sa rafova i proizvode od kurkume "bio&bio superfud kurkuma" i "orgona superfud kurkuma", zbog toga što sadrže 2-hlor-etanol.

Foto Promo

Inače, ovih dana alarm oko bezbednosti hrane, u Evropskoj uniji, ali i u Srbiji sve se više "pali". Sistem za brzo obaveštenje EU - RASFF upozorio je nadležne u našoj zemlji da i sladoled "milka" i "kit-ket" - štapić i mini-štapić, koji je uvezen iz Poljske, nije za upotrebu, jer sadrži stabilizator sa etilen-oksidom - LYGOMME FM 4605. Upozorenje je poslala Rumunija.

- Pre nego što je stiglo obaveštenje iz EU, kompanija koja ga distribuira u Srbiji obavestila je Upravu za veterinu da su dva lota sladoleda uvezena iz Poljske kontrolisana na prisustvo etilen-oksida, ali da on nije detektovan - kažu u Upravi.

Foto Promo

- Pošiljka, međutim, neće biti stavljena u promet, do odluke nadležnih. Na osnovu informacija koje se razmenjuju u okviru RASFF utvrđeno je da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda: vege-burgeri, brašno od rogača i paradajz sos i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem direktno u samom aditivu.

U Upravi kažu da je, posle RASFF obaveštenja, istragom utvrđeno da je u pitanju jedan sporni uvezeni lot br. PL1048, brenda "Kit-Ket", koji neće moći da se prodaje u Srbiji.

OPASNI SLADOLEDI

ZEMLjE EU i Srbija nedavno su povukle sladolede "m&m", "tviks" i "snikers". Naša zemlja je ovu pošiljku zaustavila na granici, kada je pristigla iz Španije. Uvoznici ovih sladoleda su "Frikom" i "Mark Balkan Ist Nami", a iz upotrebe je povučen jer sadrži kancerogeni etilen-oksid. Takođe, ova materija je u potpunosti zabranjena i ne bi smelo da je bude u hrani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države