KURIRIMA I DVE PROSEČNE PLATE: Jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji postao - posao dostavljača

B. Caranović

02. 08. 2021. u 11:23

TRAŽE se vozači dostavljači. Plata 70.000 dinara, sa vašim autom, skuterom ili biciklom. Gorivo plaćeno."

КУРИРИМА И ДВЕ ПРОСЕЧНЕ ПЛАТЕ: Једно од најтраженијих занимања у Србији постао - посао достављача

Foto Z. Jovanović

Gotovo da nema bandere u prestonici sa barem jednim sličnim oglasom. U isto vreme, momci sa rančevima na biciklama, motorima, skuterima, već mesecima su uobičejna slika na ulicama. I ne samo Beograda, već svih većih gradova u Srbiji.

Statistike nadležnih institucija i portala za zapošljavanje potvrđuju da je ovo zanimanje od početka epidemije korone i vanrednog stanja u našoj zemlji, doživelo procvat. Posle buma sredinom prošle godine, ne samo da nije splasnula jagma za ovim radnicima, već posao dostave i kurirskih službi poslednjih meseci beleži ekspanziju. Tražnja za dobavljačima vrtoglavo raste, kao i plate, koje su i dvostruko veće od prosečnih.

- Podaci Agencije za privredne registre jasno ukazuju da su se preduzetnici tokom 2020. najviše odlučivali da pokrenu biznis registrovan za pretežnu delatnost pod šifrom: restorani i pokretni ugostiteljski objekti. U minuloj godini registrovano je ukupno 29.810 novih firmi, a njih čak 1.786 je iz oblasti dostave hrane - kaže Miloš Turinski sa internet-portala "Poslovi Infostud". - Istraživanja pokazuju da se broj onih koji kupuju od kuće, preko neke od aplikacija, kreće oko 360.000. Zato ne čudi što je tražnja za dostavljačima i kuririma izuzetno velika. Osim tri velike kompanije koje traže ove radnike, mnogo ugostiteljskih objekata pokrenulo je svoje službe dostave.

Kako kaže Turinski, osim što taj posao može da se obavlja kao sezonski, što je većina mladih iskoristila da zaradi preko leta, može da se radi i kao privremen, uz ugovore na određeno veme - tri, šest, ili 12 meseci, ali i za stalno.

- Plate koje se nude zapravo su povezane sa količinom posla, a poslodavci naglašavaju da mogu da se zarade i dve prosečne plate u Srbiji, pa čak i 200.000 dinara mesečno - kaže Turinski. - Da za dostavljače ima sve više posla potvrđuju i najave o novim investicijama jedne od kompanija koja će 450 miliona evra uložiti u jačanje pozicije na 20 tržišta, među kojima je i Srbija.

Većina dostavljača koristi svoje prevozno sredstvo, dok je posao dostave, kao nekvalifikovanog zanimanja, u ovom momentu plaćen više od mnogih drugih.

Prema studiji Centra za istraživanje javnih politika "Pakleni vozači", krajem prošle godine, na tri vodeće platforme bilo je zaposleno oko 3.000 ovih radnika. Beograd je glavno tržište za dostavu putem mobilnih aplikacija i većina radnika radi upravo u prestonici. Novi Sad je drugi po redu, sa procenjenih 100 aktivnih radnika dnevno, dok sve platforme prisutne u Nišu zajedno broje oko 60 radnika.

ŽENE KAO IZUZECI

MEĐU dostavljačima su ljudi od 20 do 63 godine, različitog obrazovanja, a ima i sportista, posebno biciklista. Žene su u ovom poslu izuzeci.

- Većina intervjuisanih za ovaj posao ima između 30 i 40 godina - podatak je studije "Pakleni vozači". - Mlađi češće rade nepuno radno vreme koristeći bicikl, a sredovečni svoj automobil, sa punim radnim vremenom. Ima pravnika, muzičara, penzionera, zanatlija, turističkih radnika... Većina govori engleski, a pojedini i druge jezike. U proseku se na ovom poslu zadržavaju šest meseci.

POTREBNO JE MNOGO TRUDA

DA bi zaradio 200.000 dinara mesečno, maksimum o kom se govori kada je kurirska plata u pitanju, potrebno je najmanje 300 sati mesečno, a često i mnogo više. Većina zarađuje u proseku 100.000, a iznosi zavise od kompanije, broja radnih sati i vrste vozila. Da ova zarada nije laka, svedoči činjenica da su konstantno na saobraćajnicama, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi, ili saobraćajni špic.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu