DOSTAVLJAČI MESEČNO MOGU DA ZARADE DO 200.000 DINARA: Posao cveta, a idiličnu sliku kvare "skriveni troškovi"

Novosti online

03. 04. 2021. u 20:04

DOK većina privrednika već godinu dana zbraja gubitke, tržište dostave hrane cveta. Kompanije najavljuju nova ulaganja i u Srbiji, dostavljača je svaki dan sve više, neki zbog zarade koja ide i do 200 hiljada dinara napuštaju stalni posao. A onih koji kupuju kod kuće, preko neke od aplikacija, trenutno je 360.000.

ДОСТАВЉАЧИ МЕСЕЧНО МОГУ ДА ЗАРАДЕ ДО 200.000 ДИНАРА: Посао цвета, а идиличну слику кваре скривени трошкови

Foto: pixabay

Na biciklu ili motoru, po kiši, snegu ili vrućini, oni stižu na vrata građana kad su najpotrebniji.

- Ja sam dostavljač koji, generalno, voli dinamičan posao, ovaj posao mi upravo to pruža. Pored te dinamičnosti, ovaj posao mi pruža i momenat fleksibilnog radnog vremena - kaže dostavljač Aleksandar Raca.

Iako se zovu dostavljači hrane, kažu, u njihovim torbama se često nađe i mnogo toga drugog.

- Satisfakcija je za samog čoveka i za mene kada možemo da pomognemo starijim osobama sa dopremom određenih medikamenata, ličnih stvari, ključeva, punjača, dokumenata, fascikli. Sve ono što običan građanin može da poruči, a da ne mora da napušta svoje prostorije, tu smo mi da smanjimo momenat rizika vezano za zarazu od kovida 19 - ističe Raca.

Sliku kvare "prikriveni troškovi"

U zavisnosti od brzine i volje mesečno mogu da zarade i do 200 hiljada dinara, ali sliku kvare, kažu, prikriveni troškovi.

Raca kaže da većina dostavljača radi sa svojim prevoznim sredstvom, dok je sam posao dostave u ovom momentu i više nego solidno plaćen za uslove u Srbiji.

Tanja Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika ukazuje da oni pokrivaju veliki broj svojih troškova koji stalno zaposleni ne moraju.

- To znači da oni nemaju zdravstveno osiguranje, osim ako su osigurani preko nekog drugog, ne ide im najčešće penzijski staž uopšte i ako se, na primer, povrede, i oni ostaju kod kuće, nemaju nikakvu nadoknadu za bolovanje, već i to moraju sami da nadoknade - objašnjava Jakobi.

Još jedan problem je parkiranje. "Oko sokolovo" vreba i njih, a svaku kaznu moraju plate iz svog džepa. Rešenju tog pitanja nadaju se u skorijem vremenu.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju