BRNABIĆ U NJUJORKU: Interesovanje američkih kompanija za ulaganja u IT sektor u Srbiji

Novosti online

20. 07. 2021. u 09:42

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su rezultat prvog dana razgovora sa predstavnicima američkih kompanija u NJujorku najave tri ili četiri nove investicije u Srbiju.

БРНАБИЋ У ЊУЈОРКУ: Интересовање америчких компанија за улагања у ИТ сектор у Србији

Foto: Vlada Republike Srbije

Brnabić, koja boravi u dvodnevnoj poseti SAD, rekla je, nakon sastanka sa više od 50 članova njujorškog ogranka organizacije „Young Presidents Organizations“, da je izuzetno zadovoljna sastancima u NJujorku, na kojima su najavljene investicije ili investicioni fondovi za naša preduzeća, pamet i mlade talente.

Brnabić je navela da ta globalna elitna organizacija okuplja predsednike, vlasnike i članove top menadžmenta izuzetno uspešnih kompanija, mlađih od 45 godina, napomenuvši da je učesnike sastanka upoznala sa rezultatima koje je Srbija postigla i sa svim što čini.

Brnabić je istakla da je naišla na jako dobar prijem i da su učesnici sastanka najavili da će doći u Srbiju i da će investicije koje su planirali u druge delove sveta, poput Indije, preusmeriti na našu zemlju.

Brnabić je ukazala na to da su oni zainteresovani za ulaganja u IT sektor, startap kompanije, biotehnologiju i biomedicinu, objasnivši da te investicije nisu klasične, već investicioni fondovi.

Biće to novac za naše talentovane i pametne ljude koji imaju kompanije.To će biti živ novac da nastavimo rast i razvoj i to je nabolje i najviše što možemo da dobijemo i poželimo, rekla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, po povratku u Srbiju ostaje dosta posla da se sve potvrdi i da u zemlju unesemo nova sredstva koja su nova šansa za mlade.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo zbog toga što su čelnici blokčejn kompanije "Gilded" sa kojima je prethodno razgovarala, iskazali interesovanje za Srbiju i poziciju koju ima u oblasti blokčejna - najnovije tehnologije koja obezbeđuje visok nivo zaštite podataka i garantuje transakcije bez mogućnosti zloupotrebe.

U godinama koje dolaze „Gilded“ će biti jedna od najvećih i najnaprednih kompanija. Ako ih dovedemo u Srbiju uspećemo da se pozicioniramo na svetskom tržištu u finansijskim tehnologijama, trgovini zlatom i digitalnoj sferi, naglasila je premijerka.

Kako je istakla, predstavnici kompanije „Gilded“ bili su impresionirani onim šta je Srbija uradila u oblasti e-uprave, ali i pozicijom na polju blokčejna.

Brnabić je navela da su oni izrazili interesovanje za naše kapacitete za čuvanje podataka i naš Data centar u Kragujevcu.

Ako završimo sve danas započeto, oni će doći u Srbiji ili će u našoj zemlji čuvati svoje podatke, rekla je Brnabić, naglasivši da bi to imalo ogroman značaj za našu zemlju.

To je zaista sledeći nivo o kome ne sanjamo samo mi, već bilo koja zemlja u Evropi. Presrećna sam što smo napravili veliki korak, rekla je ona i izrazila zahvalnost našoj dijaspori i organizaciji „Serbian Entrepreneurs“ koja je pomogla organizaciju sastanaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)