SUŠA UZELA DANAK I KUKURUZU: Obilne kiše proteklih dana više su nego dobrodošle našim usevima, ali su okasnile za mnoge parcele

Z. GRUMIĆ

20. 07. 2021. u 12:16

ZBOG ozbiljnog nedostatka padavina u junu i ekstremno visokih temperatura vazduha u prvoj polovini jula, kukuruz je na mnogobrojnim parcelama širom Srbije u prilično lošem stanju, tako da ni obilne kiše, koje su našu zemlju zahvatile poslednjih dana, ne mogu bitno da poprave situaciju jer su za određene hibride stigle kasno.

СУША УЗЕЛА ДАНАК И КУКУРУЗУ: Обилне кише протеклих дана више су него добродошле нашим усевима, али су окасниле за многе парцеле

Nevreme povaljalo rod / Foto J. Pap

Stoga, kako, za "Novosti", ističu stručnjaci i poljoprivredni proizvođači, ove godine možemo da očekujemo slabiju proizvodnju u odnosu na prethodne, a koliko će prinosi najrasprostranjenije domaće ratarske kulture biti umanjeni, precizno će pokazati predstojeća jesenja berba.

- Hibridima koji su proletos kasnije sejani ove kiše su i te kako vredne za njihov oporavak od posledica suše, ali su kasno stigle onim biljkama koje su u poslednje tri sedmice cvetale odnosno bile u generativnoj fazi razvoja. One su bile u izrazito lošim uslovima - objašnjava dr Goran Bekavac, naučni savetnik u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Podsetivši da je skoro čitava naša aktuelna proizvodnja kukuruza trpela zbog suše i temperatura koje su prelazile i 35 stepeni Celzijusovih, on zaključuje da će se ti veoma nepovoljni vremenski uslovi odraziti na ukupan rod.

- Sve zavisi u prvom redu od vrste hibrida, vremena setve, primene agrotehnike... Ali, većina kukuruza biće nižeg porasta, što znači da ćemo imati manje prinose - dodaje Bekavac.

Situacija je ipak nešto bolja u onim delovima zemlje koji su u kritičnim fazama razvoja biljaka imali koliko-toliko padavina, poput subotičkog regiona gde je pod kukuruzom oko 35.000 hektara oranica.

- U junu je kod nas bilo od 45 do 50 litara kiše po kvadratu, a u julu od 80 do 240 litara. To nam je bio spas, tako da kukuruz na poljima od Sombora do Subotice dosta dobro izgleda - kaže Damir Varga, proizvođač i direktor subotičke poljoprivredne stručne službe.

Takvim stanjem ne mogu da se pohvale mnogi poljoprivrednici u Banatu i Sremu, pa ni na prostorima južne Bačke.

- Ove kiše stigle su nam u poslednji čas, da biljke prežive, ali očekujemo na našem području prinose skoro upola manje od lanjskih, posebno u podunavskim rejonima - napominje Tatomir Srđanov iz Poljoprivredne stanice Novi Sad, čiji stručnjaci nadgledaju proizvodnju kukuruza na oko 90.000 hektara.

Kukuruz je u Srbiji proletos posejan na više od milion hektara.

MOŠORIN

NA parcelama u Mošorinu kiše su osvežile useve ali je istovremeno, u nevremenu proteklog vikenda, kukuruz na pojedinim njivama pretrpeo znatnu štetu i od jakog vetra, koji je izazvao veliko poleganje biljaka. - Zabeležili smo da štete od vetra i do 70 na pojedinim njivama ali, na sreću, nije reč o velikim površinama - napominje Srđanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega