UPOZORENJE! Važno za sve koji putuju preko turističke agencije "Mouzenidis": Vrata zatvorena, na telefone se niko ne javlja

J. SUBIN

18. 06. 2021. u 13:34 >> 21:58

SVI putnici u Srbiji koji su uplatili aranžmane preko turističke agencije "Mouzenidis" travel ovih dana s razlogom strahuju šta će biti sa njihovim putovanjima.

УПОЗОРЕЊЕ! Важно за све који путују преко туристичке агенције Моузенидис: Врата затворена, на телефоне се нико не јавља

Foto: Depositphotos

Naime, poslovnica u Beogradu, počela je da šalje mailove svojim putnicima, da otkazuju termine za letovanje, u periodu od 18. do 26. juna, uz obrazloženje da vaučere građani mogu iskoristiti u periodu od 1. septembra ili na leto sledeće godine. Vrata agencije su zatovrena, a na kontakt telefone niko se ne javlja. Do ove godine, kažu ljudi koji se bave turizmom, nikada nije bilo problema sa ovom agencijom.

Foto: Printskrin

Mnoge srpske agencije prodavale su aranžmane ovog najvećeg turoperatora u Grčkoj i sada su u problemu, jer je pitanje kako će realizovati ta putovanja. Uz to, većina hotela u Grčkoj još nije otvorena, jer im se ne isplati zbog malog broja turista. Naročito jer još nema gostiju iz Rusije, Nemačke, Velike Britanije...

Foto: Printskrin

 

- Zasada su pomerili polaske za nedelju dana i videćemo kako će se kasnije odvijati - rekao nam je Vladimir Vlaho, vlasnik jedne beogradske turističke agencije. - Hoteli nemaju dovoljno gostiju za otvaranje i neće to da rade samo za naše goste ili one iz Severne Makedonije, Bugarske ili Rumunije. To je jedan od razloga sigurno, a sve ostalo mogu sada biti samo nagađanja. Jednoj od putnica, stigao je mejl od "Mouzenidis travela" iz Beograda. Da bi izbeli nesporazume, oni obaveštavaju svoje putnike da se sve rezervacije u tom periodu otkazuju. Isključuju samo putnike koji su dobili vaučere za dva grčka hotela sa četiri zvezdice. Kako kažu, i pored njihovih napora da potvrde premeštaj gostiju u druge hotele dobili su negativan odgovor od "Mouzenidis travela" iz Grčke. Jedina alternativa koja im je ponuđena, jeste period od 1. septembra ili leto sledeće godine.

- Krit smo rezervisali preko "Mouzenidis travela" u Beogradu pre početka pandemije, i tada smo dali nekih 30.000 dinara - priča nam Milica Bošković iz Beograda. - Uzeli smo vaučer i odlučili da ga ove godine za istu destinaciju iskoristimo. Na njihovu inicijativu, pre više od dve nedelje smo uplatili ostatak para i garantovali su nam da će biti omogućen polazak, jer su prethodna dva bili otkazali. Onda su mi na mejl samo poslali obaveštenje da se putovanje otkazuje. Kada sam htela da odem da vidim da li postoji neka zamena, oni su zatvorili agenciju zbog situacije sa koronom i više se ne javljaju na telefone. Obavestila sam inspekciju, a oni su mi rekli da agencija ima novca na računu i da nisu u blokadi.

U mejlu koji su poslali Milici Bošković, obaveštavaju putnike da će zajedno sa inostranim partnerom "Mouzenidis travel Grčka" čitav slučaj prijaviti turističkoj inspekciji. Novac će vratiti za otkazane aranžmane, a pokušaće da povrate i sve pare koji su uplatili na račun "Mouzenidis travel Grčka".

Situacija sa "Mouzenidis travelom" može da napravi veliku štetu domaćim agencijama, jer većina njih prodaje njihove aranžmane. I za njih su već uplatili novac. Neke od agencija, već su se suočile sa ovim problemom, pa su uz velike napore našli rešenje za svoje putnike.

PROBLEM

NAJVEROVATNIJE je "Mouzenidis" centrala u Grčkoj u problemu, što može biti daleko ozbiljnija priča. Može biti problem jer su mnoge agencije u Srbiji, preko njih radili hotele, kazao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

- Naši su odgovorni za odabir partnera i moraju da nađu neko rešenje - smatra Seničić. - Moguće da centrala u Grčkoj nije platila hotele, a naši su sve izmirili. Oni su jedan od najvećih turoperatera u Grčkoj. Ovo je, inače, situacija koje se agencije najviše plaše, da propadne partner, a da si mu sve platio.

SLOBODNO PUTOVANjE OD 21. JUNA

U "Službenom glasniku" Grčke osvanula je odluka da granica može da se pređe sa negativnim antigenskim testom. Uz to, deca do 12 godina, koja dolaze sa zelene liste, gde se nalazi i naša zemlja, mogu u Grčku bez negativnog PCR.

Odluka počinje da važi od 21. juna. Inače, Srbija se od petka i zvanično nalazi na listi zemalja za koje se ukidaju restrikcije na putovanje u EU.

- To znači da građanima koji dolaze iz ovih zemalja treba omogućiti ulazak bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne ili imaju ili nemaju bitan razlog za putovanje - rekao je Adelber Janz, portparol Komisije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine