PROŠLO JE 7 GODINA OD POPLAVA: Na današnji dan počela je kiša koja je Obrenovčanima oduzela sve (VIDEO)

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 08:31

Na današnji dan pre sedam godina počele su poplave u Obrenovcu.

ПРОШЛО ЈЕ 7 ГОДИНА ОД ПОПЛАВА: На данашњи дан почела је киша која је Обреновчанима одузела све (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub

Nivo vode je rastao iz minuta u minut, a rezultat je bio da je meštanima Obrenovca voda dostigla gotovo do krovova porodičnih kuća. Iz nje su virili samo vrhovi uličnih svetiljki. Spasilačke ekipe pomagale su iz čamaca, ali i helikoptera.

Tog dana kiša je lila, ali niko nije ni slutio da će situacija da postane toliko drastična da će već sutradan da bude proglašeno vanredno stanje.

Evakuacija je u obrenovačkim selima počela 15. maja. Tada još nije izgledalo da će situacija u samom gradu da bude toliko dramatična. Dan kasnije počeo je haos. Sa svitanjem su se oglasile sirene. Voda je dosezala do članaka. Kroz nekoliko sati od parkiranih automobila videli su se samo prozori. Obrenovačka naselja pretvorila su se u velika jezera. Helikopteru su počeli da nadleću grad.

Čamci su gradom plovili već 17. maja i u toku je bila evakuacija stanovništva. Prvi spratovi zgrada uopšte se nisu videli.

Iako su meštani određenih delova grada mislili da voda neće da dođe do njih, voda je u ceo grad, koji ima oblik levka, prodrla podjednako, te je sve snašla ista sudbina.

LJudi u svoje domove nisu mogli da se vrate sve do 1. juna.

Oko 90 odsto porodica izgubilo je gotovo svu imovinu, a 27 osoba, mahom starijih građana, utopilo se. Šteta je nanesena i infrastrukri i materijalnim dobrima.

Uništeno je 11.500 dobara, uključujući 3.500 automobila i 7.000 kuća, od kojih je 200 potpuno srušeno, kao i 1.000 hektara potopljenih oranica sa usevima koji su bili već zasejani.

Samo iz Obrenovca evakuisano je 25.000 ljudi, a život se nije potpuno vratio u normalu ni nakon skoro dva meseca.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)