SUTRA O SVADBAMA, KONCERTIMA I MATURAMA: Krizni štab razmatra dalje popuštanje mera - možda ćemo na leto i u Guču i na Egzit!

Novosti onlajn

13. 05. 2021. u 08:06

AKO ubrzamo vakcinaciju i pre kraja juna dostignemo kolektivni imunitet, u julu i avgustu biće dozvoljeno organizovanje i velikih muzičkih festivala na otvorenom.

СУТРА О СВАДБАМА, КОНЦЕРТИМА И МАТУРАМА: Кризни штаб разматра даље попуштање мера - можда ћемо на лето и у Гучу и на Егзит!

Foto: I. Kovačić

Ovog leta u Srbiji najverovatnije će moći da se organizuju veliki skupovi i manifestacije poput Guče i Egzita! Ukoliko ubrzamo vakcinaciju i pre kraja juna dostignemo kolektivni imunitet, u julu i avgustu biće dozvoljeno organizovanje velikih festivala na otvorenom.

Krizni štab će već u petak razmatrati popuštanje mera i dozvoljavanje okupljanja ljudi na javnom mestu, kao i mogućnost održavanja seminara, koncerata, svadbi i matura.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je održavanje letnjih manifestacija vrlo moguće ukoliko budemo imali dovoljan broj vakcinisanih, pre svega mladih.

- Naš prvi cilj jeste broj ispod 1.000 dnevno novozaraženih, ali idealan broj koji očekujemo je dvocifren, ispod 100 novoobolelih na dan, što će značiti povratak u normalu. Da bi se održale veće manifestacije, neophodno je da budu stvoreni svi uslovi i da se spreče mogući rizici. Mladi su željni provoda, Egzita, Guče i svih drugih muzičkih manifestacija. Da bi se one što bezbednije organizovale ovog leta, važno je da se što više mladih vakciniše narednih dana i nedelja. To je jedini način da se vratimo normalnom životu - kaže prof dr Tiodorović i objašnjava:

Velike proslave sigurno nećemo moći da imamo pre kraja maja. Ali u junu će one najverovatnije biti moguće, uz mere opreza. Za početak, biće dozvoljeno okupljanje manjeg broja ljudi, recimo do 50 gostiju za svadbu, a kasnije i više. Sve to zavisi od epidemiološke situacije...

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da očekuje da Krizni štab u petak usvoji 'predloge popuštanja mera'.

- Poslali smo Kriznom štabu predloge koje je sačinio Gradski zavod za javno zdravlje, a koji se odnose na proceduru organizacije kongresa, seminara, svadbi, proslava, koncerata i festivala... Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima zaposlenim u toj industriji kažemo kada će ovoga leta moći ponovo da rade - rekao je Vesić.

Prema rečima lekara, popuštanju mera najviše je doprinela masovna vakcinacija. Zato oni apeluju na građane da se vakcinišu jer nas samo to može vratiti normalnom životu!

U Srbiji je do juče dato 3.830.000 doza vakcina, od toga je 2.170.000 prvih doza, a 1.000.660 drugih doza, dok se smatra da je 1.380.000 osoba imunizovano.

Sve više vakcinisanih

Prema rečima direktora Kancelarije za eUpravu Mihaila Jovanovića, vakcinacija je odlično organizovana i građani se sve više odazivaju.

- Cilj je da se u celoj zemlji vakciniše 50 odsto i više punoletnih građana, a onda da stignemo do tri miliona imunizovanih, što je presudno važno za kolektivni imunitet. Vakcinacija ide dobrom dinamikom. Građani mogu da se vakcinišu na dva načina: da se prijave preko sajta e-Uprave ili da odu na punkt i da se vakcinišu bilo kojom vakcinom bez zakazivanja - istakao je Jovanović i dodao:

U Beogradu je revakcinisano 500.000 građana. Pored Beograda, tu su još Niš i Užice, u kojima je 50 odsto građana primilo dve doze vakcina.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine