JEDINA BEBA KOJA JE ROĐENA U NARODNOJ SKUPŠTINI: Evo kako je prvo "parlamentarno" dete u Srbiji došlo na svet

Novosti online

10. 05. 2021. u 17:09

ZGRADA Narodne skupštine u Beogradu od kako je počela da se gradi davne 1907. godina jedna je od centralnih tački društvenog i političkog života u Srbiji.

ЈЕДИНА БЕБА КОЈА ЈЕ РОЂЕНА У НАРОДНОЈ СКУПШТИНИ: Ево како је прво парламентарно дете у Србији дошло на свет

Foto: Novosti/Depositphotos

Ovde su "padale" velike odluke, smenjivale se vlade i režimi - od monarhije do republike, čak su neki i glavu izgubili tokom burnih rasprava.

Verovatno najlepša stvar koja se ikad desila u u zgradi Narodne skupštine, ostala je nepoznata zbog sve te istorijske buke koja je tutnjala hodnicima, holovima i salama ove zgrade.

Naime, 1938. godine rođena je beba u suterenu zgrade. Bilo je to dete Dušana Inanovića, vozača predsednika skupštine koji je živeo sa porodicom u tom delu zgrade. Tada je Dušanu zbog potreba posla bilo omogućemo da jednu sobu preuredi za potrebe stanovanja sa porodicom.

– Gde je rođeno dete? – upitao je sveštenik presrećnog oca kako bi u knjigu rođenih upisao podatke o bebi.

– U Narodnoj skupštini! – ponosno reče otac.

Sveštenik nakrivi glavu, pogleda čoveka popreko, spusti naočare, te začuđeno ponovi:

– Gde je rođeno!?

Rođenje jedine parlamentarne bebe u Srbiji je svečano proslavljeno u skupštinskim klubovima, a u rubrici „Ulica i broj” sveštenik je upisao: „Narodna skupština”!

Iako je beba rođena u Skupštini, u to vreme nije bilo neobično da se deca rađaju u domovima svojih roditelja, a kako su Ivanovići živeli baš na ovom mestu, dete se normalno rodilo u svojoj kući. Retki su se u to vreme rađali u bolnicama.

(Nestvarno, a stvarno)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)