"OSTALI STE SVOJI I POSEBNI": Petković i Rakić čestitali Dan Goranaca

D. Zečević

06. 05. 2021. u 11:59

NAPOMINjUĆI da je za stanovnike Gore Đurđevdan - dan ljubavi, prijateljstva, pomirenja, dan početka proleća i ispraćaja zime, ali pre svega, težnja da se svima pokaže ko su zaparavo Goranci - jedan mali, poseban narod, sa padina Šar planine, toplog srca, izraženog gostomprimstva, vredan, složan, sa neverovatno izraženim osećanjem za očuvanje tradicije, Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju čestitao je predsedniku Privremenog organa, Neimu Sahtijariju, svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima naše zemlje, regiona i sveta, Đurđevdan - Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

ОСТАЛИ СТЕ СВОЈИ И ПОСЕБНИ: Петковић и Ракић честитали Дан Горанаца

Foto Tanjug

-Iako su vas kroz vekove svojatali, pa se često činilo da ste svačiji i ničiji, ipak ste ostali svoji i posebni, toliko da ne zaboravljate da obeležite Đurđevdan i da proslavite Bajram i Kurban Bajram. Kao što brižljivo čuva svoj jezik, običaje i kulturu, svoje korene, ostatke pravoslavnih crkava i grobalja, narod Gore pokazao je mnog puta do sada i nepokolebljivu privrženost svojoj državi Srbiji. Ta odanost Gorance je često skupo koštala, kao što se desilo i u pogromu 1999. godine, što srpski narod pamti sa poštovanjem i pijetetom - naveo je Petković u čestitki povodom Đurđevdana, napominjući da su Srbi i Goranci  pored ljubavi i prijateljstva na ovim prostorima zajednički delili i sve pritiske, neslobode, izolovanosti i opasnosti, što nas je neraskidivo vezalo i zbližilo, ali i naučilo da cenimo časnost i poštenje, kao vrednosti sa kojima možemo i moramo prevazići sva iskušenja.


-Vlada Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i ja lično spremni smo da uvek pružimo svu potrebnu pomoć i podršku za razvoj vaše opštine i stvaranje uslova za bolji život svih Goranaca - naveo je Petković u saopštenju za javnost, a dan Goranaca čestitao je i Goran Rakić, predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi..

-Želim vam da Dan Goranaca, praznik koji je simbol goranskog okupljanja, u ovim okolnostima proslavite u porodičnom okruženju. Radićemo na tome da uslovi za život Goranaca  i njihova prava budu veća jer je to način da zajednički koračamo putem koji vodi u kvalitetniji život.Istrajni u namerama koje imamo iskreno verujem da za Gorance predstoje bolji dani. Uprkos teškim vremenima pokazali ste da ponosni možete da opstanete i ostanete na svojim ognjištima što je za svako poštovanje - navodi se u čestitki ministra Rakića. Inače, Goranci žive na krajnjem jugu Kosmeta na padinama Šar Planine a od oko 30.000 koliko ih je bolo do 1999 godina, sada ih je manje od 10.000.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)