RAK JAJNIKA ĆE PODMUKLO DA UZNAPREDUJE: Zbog pandemije kovida žene ređe dolaze na kontrole

B.R.

06. 05. 2021. u 11:51

U SRBIJI se pod sloganom "Vreme podrške" deveti put obeležava Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera, od kojeg svakog dana u našoj zemlji tri žene obole, a jedna umre.

РАК ЈАЈНИКА ЋЕ ПОДМУКЛО ДА УЗНАПРЕДУЈЕ: Због пандемије ковида жене ређе долазе на контроле

Foto: D. Zečević

Stručnjaci upozoravaju da imamo oko 800 novih pacijentkinja godišnje, dok se u svetu registruje više od 300.000 novih slučajeva svake godine. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene.

-I ove godine apelujemo i stavljamo akcenat na preventivne ginekološke preglede, posebno kod žena koje u svojoj porodici imaju iskustvo sa ginekološkim malignitetom. Protekla godina obeležena je pandemijom kovida 19 i to je dodatno otežalo situaciju, pa žene ne odlaze redovno na preglede i zanemaruju simptome. Nema precizne statistike, prema podacima koje ima udruženje "Progovori", za poslednjih godinu dana dijagnostikovano je gotovo 200 pacijentkinja manje nego inače na godišnjem nivou. Gde su te žene, kada će se javiti lekaru? Plašimo se da ćemo vrlo brzo biti suočeni sa većim brojem obolelih žena od ovog maligniteta i to u poodmaklim fazama bolesti, kada je stepen izlečenja mali- kaže Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka jajnika "Progovori".

Inače, rak jajnika se veoma teško otkriva na vreme i to je problem sa kojim se suočavaju stručnjaci u celom svetu. Ono što je potrebno jeste edukuacija i podizanje svesti o odlascima na preglede kako bi se smanjila smrtnost od ove bolesti.

Svetski dan borbe protiv raka jajnika udružuje organizacije širom sveta koje se bave ovom temom, sa ciljem da se ideja o ranom otkrivanju simptoma bolesti i pravovremenom lečenju što više proširi. Za žene koje žive sa tom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana izgrađuje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje.

-Pandemija korona virusa izmenila je okolnosti u kojima živimo i naše prioritete. Strah od zaražavanja i okupiranost zdravstvenog sistema borbom protiv kovida imali su za posledicu zapostavljanje simptoma drugih bolesti i odlaganje odlaska kod lekara. U onkologiji, uočen je veći broj pacijenata koji dolaze u odmakloj fazi bolesti. Sada, kada imamo na raspolaganju vakcinu kao moćnu zaštitu od kovida, možemo ponovo da se usmerimo na prevenciju drugih bolesti. Redovni ginekološki pregledi kao i rano prepoznavanje simptoma mogu omogućiti otkrivanje raka jajnika u ranoj fazi-kaže dr Ana Jovićević, epidemiolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.


POSTHUMNO PRIZNANjE PROFESORU

Udruženje "Progovori" zajedno sa Forumom pacijenata Srbije, tradicionalno u maju dodeljuje nagradu "Zorica Velicki". Ovogodišnje priznanje, namenjeno doprinosu u poboljšalju položaja pacijenata u Srbiji, posthumno je dodeljeno prof. dr Radanu Džodiću. Nagrada je dobila naziv po ženi koja je osnovala udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i koja je posle višegodišnjih napora izgubila bitku sa ovom opakom bolešću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine