CREVA NERVOZNA ZBOG POLJULJANE PSIHE: Dr Ivan Jovanović kaže da bar polovina gastro pacijenata ima elemente anksioznosti ili depresije

I. Kovačić

24. 04. 2021. u 14:37

BOL u stomaku pre ili posle pražnjenja, pojava proliva ili zatvora, promena u konzistenciji stolice uz čest osećaj nadutosti, neispražnjenosti, pojava sluzi u fecesu i nekada lažni pozivi na veliku nuždu, ukazuju da patite od sindroma nervoznog creva.

ЦРЕВА НЕРВОЗНА ЗБОГ ПОЉУЉАНЕ ПСИХЕ: Др Иван Јовановић каже да бар половина гастро пацијената има елементе анксиозности или депресије

Profesor dr Ivan Jovanović / Foto V. Danilov

Ako ste pri tome mladi, a skloni ste lošem raspoloženju i preteranoj brizi to povećava verovatnoću da imate ovaj poremećaj.

U intervjuu, za "Novosti", profesor dr Ivan Jovanović, gastroenterolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da se pod sindromom nervoznog creva, misli uopšteno na digestivni trakt u smislu creva, ali ne samo debelog, nego creva uopšte:

- Nekada se za ovo stanje upotrebljavao termin iritabilni kolon, ali je on poslednjih deceniju i po van upotrebe. Međutim, važno je da istaknem da se ovaj sindrom ne odnosi na druge organe digestivnog sistema kao što su jetra, pankreas i želudac.

* Mnogi s vremena na vreme mogu da imaju bol u stomaku i probleme sa pražnjenjem, dakle kako se postavlja dijagnoza sindroma nervoznog creva?

- Nekada se ova dijagnoza postavljala isključivanjem organskih razloga tegoba, zbog čega su bili neophodne opsežne i invazivne procedure i pregledi. Od kada se funkcionalne bolesti posmatraju i klasifikuju prema Rimskoj klasifikaciji, dovoljno je postojanje karakterističnih simptoma.

* Da li pacijenti koji imaju sindrom nervoznog creva imaju stalne ili povremene simptome?

- Jedan od kriterijuma za postavljanje ove dijagnoze je i da se tegobe javljaju bar jednom nedeljno u tri meseca. Inače, ovaj sindrom se deli u nekoliko podgrupa. Prva je ona u kojoj dominira zatvor, druga u kojoj je pojava dijareje osnovno obeležje, treća je mešoviti tip i četvrtu podgrupu čine stanja i bolesnici koje nije moguće klasifikovati niti u jednu prethodno pomenutu podgrupu.

* Koliko je teško postaviti dijagnozu?

- Uvek bi trebalo da se vodi računa o prisustvu alarmnih simptoma, kao što su krvarenje iz čmara, neobjašnjen gubitak u telesnoj masi, anemija usled nedostatka gvožđa, pozitivna porodična anamneza obolevanja od malignih bolesti digestivnog trakta, kao i o godinama starosti, tačnije ako je pacijent stariji od 50 godina.

* Jesu li ovi simptomi i siguran znak nervoznih creva?

- Oni su smernica da je moguće da postoji organsko oboljenje i da je neophodno dopunsko ispitivanje. Što se tiče uzrasta, sindrom nervoznog creva češće se susreće kod osoba mlađeg životnog doba, mada to nije isključivo. Uopšteno, češće se javlja kod osoba ženskog pola, mada i tu postoji razlika u zavisnosti od podgrupe. Na primer, kada je dijareja predominantni podtip sindroma nervoznog creva češće se javlja kod muškaraca dok je zatvor predominantni pod tip češći kod osoba ženskog pola.

INVAZIVNE PROCEDURE

* DA LI je nekada potrebno pacijenta sa simptomima nervoznog creva uputiti na invazivnu dijagnostiku?

- Jeste i tada se obično upućuje na endoskopsko snimanje jednjaka, želuca i debelog creva. Procedure koje su poznate kao gastroskopija i kolonoskopija.

* Šta je uzrok pojave sindroma nervoznog creva?

- Uzrok se nalazi u više faktora i podrazumeva poremećaj pokretljivosti creva, izrazito osetljivu regiju stomaka, način na koji mozak opaža i obrađuje signale koji dolaze iz digestivnog trakta, moguće izmene crevne flore, a neretko i određena infekcija, kao što je virusni enterokolitis ili upala divertikuluma, pa nekada i hronične zapaljenske bolesti creva prethode nastanku sindroma nervoznog creva. Niti jedan od uzroka nije zajednički za sve i obično se radi o kombinovanom poremećaju specifičnom za određenu osobu.

* Na koje sve načine može da se leči sindrom nervoznog creva?

- Pošto se u osnovi sindroma nalazi bol nastao bilo zbog grča mišića zida creva, ili njihovog preteranog istezanja, onda se u lečenju koriste lekovi iz grupe selektivnih spazmolitika. Dalja terapija zavisi od podgrupe sindroma. Zatvor zahteva izmenu higijensko dijeteteskih navika, povećan unos vlakana, tečnosti, fizičko vežbanje i određene lekove koji podstiču crevno pražnjenje. Probiotici takođe mogu da budu od koristi. Kada se radi o dijareja predominantnom tipu, tada se uz spazmolitike, savetuje izbegavanje hrane koja provocira crevno pražnjenje i hrane za koju sami bolesnici znaju da im može pogoršati stanje. Za ovo stanje postoje i određeni lekovi, koje kod nas i nije baš jednostavno nabaviti, kao i određeni antibiotici koji se ne resorbuju iz digestivnog trakta. Od značaja su i medikamenti koji smanjuju pojavu nadutosti, gasova...

* Šta ako terapija ne deluje?

- Tada se može pokušati sa antidepresivima i trankilizerima, jer bar jedna polovina ovih pacijenata ima određeni psihološki profil sa elementima anksioznosti ili depresije. Psihološka potpora nekada je sastavni deo terapije ovih bolesnika. I pored benignog karaktera oboljenja, tegobe mogu biti tako izražene da imaju velikog uticaja na kvalitet života, a često se ponavljaju i mogu da budu provocirane ili pogoršane stresnim situacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!