DRAGAN JE DVA PUTA BIO NA RESPIRATORU: Nišlija se 95 dana u bolnici borio protiv korone, tri puta je umirao i doktori su ga vraćali u život

Novosti online

17. 04. 2021. u 18:39

Samo decu da izvedem na životni put. I kada sam klonuo, i kada je sve bolelo, i kad nisam mogao da dišem, sve vreme sam samo o tome razmišljao, kako da ostanem u životu i da se ne predam, počinje priču Dragan Živić (54) iz Niša, FIDE majstor, trener i međunarodni šahovski sudija, koji je u bolnici proveo 95 dana boreći se sa korona virusom.

ДРАГАН ЈЕ ДВА ПУТА БИО НА РЕСПИРАТОРУ: Нишлија се 95 дана у болници борио против короне, три пута је умирао и доктори су га враћали у живот

Foto: D.A.

Dva puta reanimiran, dva puta bio na respiratoru, 17, pa 10 dana... Posle duge borbe danas je kod kuće sa svojim najmilijima i, kako kaže, nastavlja borbu i takoreći uči ponovo da hoda.

- Borbu sam započeo još 11. decembra, kada se javio kašalj, a zatim i temperatura. Kada sam 17. decembra završio u bolnici, otpočela je moja borba. Borba za život, dah, da ostanem u životu zbog mojih najmilijih. Nije lako gledati, istrpeti sve ono, kada su me priključili prvi put na respirator, medicinska sestra mi je rekla, budite hrabri, jer znali su da sitaucija nije obećavajuća, priča Dragan.

Bilo je teško, prepričava šahista iz Niša, koji je prve dane ove godine, kao i Božić, proveo u bolnici. Zdravstveni problemi su se gomilali, a ovaj hrabri Nišlija uspeo je da pobedi svaki put.

- Bilo je toliko ozbiljno da mi se stanje stalno pogoršavalo, pa sam ponovo priključen na respirator. Bilo je jako teško, sve je bilo teško. Konačno, posle 95 dana dana bolničkog lečenja, 21. marta sam se vratio svojoj kući i porodici, priča Živić, i dodaje da za izlečenje i povratak porodici ogromnu zahvalnost duguje osoblju Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju, posebno direktoru klinike prof dr Radmilu Jankoviću i doktorki Nataliji Vuković.

Borba za život

Prof.dr Radmilo Janković kaže da je Živić možda jedan od najvećih uspeha, jer za 95 dana čovek je takoreći tri puta umirao a lekari ga vraćali nazad u život.

- To je duga hronologija koja je počela sredinom decembra, pa se on sam lečio kući, pa je došao u stacionar, pa su ga naši konsultanti stavili na mašinu, pa skinuli s mašine. Stabilizovali, pa ga za Božić poslali nazad u stacionar. Tamo se sve zakomplikovano opet, pa su ga vratili kod nas. Čoveka smo opet stavljali na mašinu, pa opet skinuli s mašine, ali ovoga puta smo ga zadržali kod nas u zelonoj zoni, gde je proveo još 60 dana. Doživeo je još jedan srčani zastoj, pa je još jednom reanimiran, pa još 10 dana bio na respiratoru, onda smo ga posle 100 dana vratili kući, priča profesor Radmilo o borbi za život svog pacijenta.

Dr Radmilo Janković /Foto J. Ćosin

Dva puta klinička smrt, dva puta reanimiran, dva puta vraćen među žive, svih 95 dana na kiseoniku, pa čak i sada kod kuće. Kako dodaje profesor Janković, volja je pobedila i njegova, ali i lekarska upornost.

- Uspeli smo i on je jedan od naših najvećih uspeha, nije nam se dešavalo da neko dva puta umire. Pre nego što smo ga otpustili on je bio slab, ja sam ga podizao s kreveta, nosio do nosila, i ja i tehničari, nije mogao da stoji na nogama, posle 95 dana ležanja atrofirali su mu mišići. Više puta je imao i infekciju i sepsu, više puta smo ga izvlačili, ali eto uspeli smo, zahvaljujući njegovoj volji ali i mi smo bili uporni, kaže profesor Jankovič.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve