ZDRUŽENO TAKTIČKA VEŽBA "ODGOVOR 2021": Vojska Srbije i policija na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ danas u 11:00 časova

Novosti online

17. 04. 2021. u 10:37

ZAVRŠNICA Združeno taktičke vežbe „Odgovor 2021“ koju izvode pripadnici Vojske Srbije i policije biće izvedena danas na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“. Prikaz na poligonu „Orešac“ počinje u 11 časova, a na poligonu „Pasuljanske livade“ u 12.30 časova, uz direktan prenos na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

ЗДРУЖЕНО ТАКТИЧКА ВЕЖБА ОДГОВОР 2021: Војска Србије и полиција на полигонима „Орешац“ и „Пасуљанске ливаде“ данас у 11:00 часова

FOTO: Ministrastvo odbrane

Na aerodromu Lađevci jutros je izvršeno završno pripremanje i poletanje helikoptera Mi-35 i protivoklopnih helikoptera tipa „gama“ koji će učestvovati na vežbi, a pred početak vežbe poleteće i jurišni avioni „orao“.

FOTO: Ministrastvo odbrane

Zadatak helikoptera Mi-35 na današnjoj vežbi je da nakon slamanja napadne moći i zaustavljanja neprijatelja pruže vatrenu podršku u cilju pripreme za izvršenje protivnapada. Helikopteri Mi-35 dejstvovaće nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra.

Na poligonu Pasuljanske livade biće prikazana njihova osnovna namena - izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama kopnene vojske, odnosno protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile.

FOTO: Ministrastvo odbrane

Helikoperi Mi-35 zbog vrhunskih performansi, u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, na zapadu ih zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“.

Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavkom helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, značajno je unapredilo svoje operativne sposobnosti, što je i veliki iskorak u tehničkom i tehnološkom smislu.

FOTO: Ministrastvo odbrane

Na današnjoj vežbi dejstvovaće i protivoklopni helikopteri tipa „gama“ u cilju zaštite snaga na prednjem kraju odbrane. Oni će, prema planu vežbe, prikriveno prići liniji otvaranja vatre i uz minimalno zadržavanje, sa daljine od 2.300 metara, raketama „maljutka“ neutralisati neprijateljska oklopna vozila.

Sa aerodroma Lađevci danas će poleteti i jurišni avioni „orao“  koji će na Pasuljanskim livadama dejstvovati raketama vazduh-zemlja po neprijatelju, u cilju nanošenja što većih gubitaka i usporenja tempa njihovog napada.

„Orao“ je i namenjen za takvu upotrebu, da dejstvom po neprijatelju pruži neposrednu podršku kopnenoj vojsci.

FOTO: Ministrastvo odbrane

U cilju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru  na poligonu Pasuljanske livade biće angažovana i dva lovačka aviona MiG-29 koji će u simuliranoj borbi ovladati vazdušnim prostorom i stvoriti uslove za vazduhoplovnu vatrenu podršku. Migovi će poleteti sa aerodroma „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ sa Batajnice.  

Srbija je posle više od 25 godina nabavila devet “Erbasovih” savremenih višenamenskih helikoptera H-145M, najsavremenijih u svojoj klasi, od čega pet za Vojsku Srbije,koji su u naoružanje uvedeni prošle godine. Time je nastavljeno opremanje Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom koja značajno doprinosi jačanju njenih odbrambenih kapaciteta i operativnih sposobnosti.

FOTO: Ministrastvo odbrane

Ono što će helikopteri H-145M izvesti danas na poligonu Pauljanske livade jeste njihova glavna namena - transport ljudi i sredstava, ali se mogu koristiti i za obavljanje traganja i spasavanja, medicinsko prevoženje, izviđanje i osmatranje bojišta, kao i za vatrenu podršku.

FOTO: Ministrastvo odbrane

U vežbi „Odgovor 2021“ učestvuje oko 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije. Svoje sposobnosti prikazaće pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)