NA OVE VAKCINE BRAZILSKI SOJ NE UTIČE: Mutacija virusa iz Brazila smanjuje efikasnost nekih cepiva

Tanjug

14. 04. 2021. u 19:47 >> 19:55

NAUČNICI u Brazilu su utvrdili da soj P1 novog koronavirusa, koji je odgovoran za trenutni smrtonosni talas KOVIDA-19 u toj zemlji, mutira tako da obezbeđuje veću otpornost na antitela stvaraju vakcine.

НА ОВЕ ВАКЦИНЕ БРАЗИЛСКИ СОЈ НЕ УТИЧЕ: Мутација вируса из Бразила смањује ефикасност неких цепива

Foto: Depositphotos

Rojters prenosi da su naučnici Fondacije Osvaldo Kruz iz Ria de Žaneira (Fiocruz) sproveli istraživanje sojeva koji cirkulišu u Brazilu i pronašli mutacije u „spajk“ delu virusa koji je odgovoran za ulazak i zaražavanje ćelija.

Naučnici su saopštili da bi te promene mogle učiniti virus otpornijim na vakcine koje ciljaju „spajk protein“ i veruju da je to još jedan mehanizam koji virus proizvodi da bi izbegao delovanje antitela.

Rojters prenosi da je Felipe Naveka, jedan od autora studije koju je Fiocruz sproveo u amazonskom gradu Manausu, gde se veruje da je soj P1 nastao, rekao da se čini da su ove promene slične mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti koronavirusa, za koju su istraživanja pokazala da nekim vakcinama značajno smanjuje efikasnost.

Foto: Depositphotos

-Ovo je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja da ubrzava svoju evoluciju- rekao je Naveka, prenosi agencija.

Studije su pokazale da je soj P1 čak 2,5 puta zarazniji od originalnog koronavirusa i otporniji na antitela, a za Ester Sabino, naučnicu sa medicinskog fakulteta Univerziteta u Sao Paulu, koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, mutacije soja P1 nisu iznenađujuće s obzirom na brz tempo prenosa.

-Ako imate visok nivo prenosa, kao što je trenutno u Brazilu, rizik od novih mutacija i varijanti raste- rekla je Sabino, a navodi agencija.

Rojters prenosi da su se do sada vakcine, poput onih koje su razvile AstraZeneka i kineski Sinovak, pokazale efikasnim protiv brazilskog soja, ali da Sabino smatra da bi dalje mutacije mogle to da dovedu u pitanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)