OD MOŽDANE MAGLE DO PROBLEMA SA SRCEM: Dr Zdravković otkrila sve o post-kovid sindromu - šta ne znamo?

Novosti online

04. 04. 2021. u 19:40

POJEDINI pacijenti koji su preležali kovid 19 nekoliko nedelja posle kovida dobijali su simptome poput temperature, dijareja, povraćanje, malaksalost, bol u glavi, pa čak i osip na koži i bolove u kičmi.

ОД МОЖДАНЕ МАГЛЕ ДО ПРОБЛЕМА СА СРЦЕМ: Др Здравковић открила све о пост-ковид синдрому - шта не знамо?

Foto: Depositphotos

Kardiolog doc. dr Marija Zdravković rekla je da su se ti simptomi javljali i da su lekari KBC "Bežanijska kosa", čiji je direktor, imali prilike da vide to, zahvaljujući velikom broju obolelih od kovida koji su prošli kroz tu bolnicu.

- Mi smo ta iskustva sistematizovali, napravili bazu podataka i mi smo te pacijente pratili, jer smo primetili da se pacijenti vraćaju i kada su pi-si-ar negativni, sa ozbiljnim tegobama, da oni prosto nisu imali gde da odu i da sada mi imamo preko stotinak pregledanih pacijenata. Tako smo i postali centar za praćenje post-kovid komplikacija - rekla je dr Zdravković tokom gostovanja u emisiji RTS ordinacija.

Dodala je da kada koronavirus prođe kroz naše telo, on poremeti i kardiovaskularni sistem i regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce.

- Ono što su Amerikanci sada dokazali u jednom istraživanju, prolazi kroz naš centralni nervni sistem, utiče na stanje naše koncentrisanosti, na stanje naše psihe, na memoriju, na mogućnost pamćenja, na mogućnost učenja - kazala je Marija Zdravković.

Foto: V. Danilov

Istakla je da se od mladih koji su preležali koronu ne može očekivati da dobro nauči za kontrolni, pošto je moć koncentracije posle korone umanjena najmanje četiri nedelje i da se stvara vrsta "moždane magle".

- Stanje svesti da ne možete brzo da reagujete, ne možete brzo da pamtite, ne možete brzo da donosite odluke, što treba imati na umu kod osoba koja rade ozbiljna i teška zanimanja, gde je važna koncentracija - istakla je direktorka KBC Bežanijska kosa.

Navela je da je potrebno obratiti pažnju da se te osobe osećaju dovoljno zdravo kako bi mogle da obavljaju svoj posao na pravi način, pošto je potrebno vreme, odmor i određena terapija da bi se svi organi oporavili.

NE MOŽE SE PREDVIDETI KO BI MOGAO DA DOŽIVI POST-KOVID SINDROM

Marija Zdravković je rekla da se i dalje ne može predvideti ko bi mogao da doživi post-kovid sindrom i da bi mogle da se jave komplikacije na drugim organima, iako nije bilo komplikacija na plućima.

Navela je da pacijenti ponekad dolaze sa kardiovaskularnim i gastroenterološkim problemima, kao što su kratak dah, izliv na srcu i lupanje srca.

- Mi smo imali nekoliko slučajeva kada je rađena koronarografija sa sumnjom na akutni infarkt, a potpuno su normalni krvni sudovi. U stvari, radi se o takozvanoj mimikriji, da umesto infarkta postoji srčana korona i onda dolazi do spazma krvnog suda i mi imamo sliku akutnog infarkta, a pacijent nema akutni infarkt, ali to ne znači da je njegovo srce zdravo. Nije zdravo, jer je napadnuto koronom - istakla je Marija Zdravković.

Foto: A. Stanković

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...