KADA ĆEMO SE OTVORITI: Kisić - Izrael dobar primer,otvaranje posle 60% revakcinisanih

Tanjug

02. 04. 2021. u 18:25

SRBIJA je po broju revakcinisanih građana na drugom mestu, posle Izraela, koji se sada potpuno otvara nakon što je broj revakcinisanih građana u toj zemlji premašio 60 odsto, rekla je danas epidemiolog i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

КАДА ЋЕМО СЕ ОТВОРИТИ: Кисић - Израел добар пример,отварање после 60% ревакцинисаних

Foto: Tanjug/AP

"Možemo da pokažemo da se to može desiti i kod nas, kao u Izraelu", istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, odgovarajući na pitanje novinara nakon sednice Kriznog štaba.

Ona je naglasila da je Izrael do pre neki dan imao slične brojeve zaraženih na dnevnom nivou, ali da je nakon 60 odsto revakcinisanog punoletnog stanovništva počeo naglo da opada broj obolelih, tako da sada imaju svega oko jedan odsto novozaraženih.

Istakla je da se zbog toga Izrael sada otvara i da bi isto to moglo da se desi i kod nas ako se građani budu vakcinisali.

Kako je rekla, trećina punoletnih građana u Beogradu je revakcinsano, što je veliki uspeh.

Upitana od novinara da prokomentariše da li se kontroliše buvljak na Novom Beogradu pošto se tu okuplja veliki broj ljudi, Kisić Tepavčević kaže da ima takvih mesta širom zemlje, napomenuviši da nema toliko inspektora koji mogu sve da pokriju.

Stotine ekipa su na terenu u kontroli i rade prilicno neugodan posao, rekla je ona i apelovala na garđane da postuju mere.

"Što se tiče buvljaka, upoznati smo sa tim i bile su inspekcije i tu. Suština je da se takva okuipljana ne ponavljaju ovog vikenda niti narednih vikenda bez obzira na mere koje se primenjuju", rekla je ona.

Dodaje da svako okupljanje, bez obzira da li se radi o zatvorenom ili otvorenom prostoru, nosi rizik od zaražavanja.

Na konstataciju novinara da u nekim delovima nema vakcine, npr. u Gornjem Milanovcu, i da li se tamo mogu očekivati vakcine, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković je ponovio da se u narednih nekoliko dana očekuje da stigne oko 650.000 vakcina, sa kontinuitetom nabavke.

"Sva mesta koja imamo pokušavamo da opskrbimo vakcinama. Morate biti svesni da se vakcine čuvaju u specijalnim uslovima, a želimo da omogućimo da vakcinacija protekne u slovu i duhu medicinskih pravila", rekao je Gojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)