KOLIKO DOBRO GLUMIŠ: Grupa naučnika sa FTN-a osmislila zanimljivu aplikaciju

Lj. P.

10. 03. 2021. u 10:14

SVAKO od nas zna bar nekoliko popularnih replika iz poznatih filmova i često ih upotrebljavamo u zgodnim prilikama, a koliko smo ih verno izgovorili, može se saznati pomoću aplikacije koju je osmislio tim naučnika sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka.

КОЛИКО ДОБРО ГЛУМИШ: Група научника са ФТН-а осмислила занимљиву апликацију

Foto Privatna arhiva

Reč je o prototipu aplikacije koja može da interpretira glumačke sposobnosti ljudi.

Startap Reenact naučnika iz Novog Sada plasirao se među devet najboljih inovacija na takmičenju u Italiji, u konkurenciji od 100 startapova iz 14 zemalja.

Jedan od autora, prof. dr Dubravko Ćulibrk, kaže da je cilj da se koristeći kompjuter i modem veštačke inteligencije da se razume emotivno stanje ljudi, a sve je predstavljeno kao igrica. Za ideju ima da oceni koliko je neko verno odglumio scenu koja je poznata.

Dubravko Ćulibrk, Foto Privatna arhiva

Prof. Ćulibrk kaže da, neko može pomoću ove aplikacije da snimi scenu i izgovori neku poznatu repliku, recimo: "Samo tetki da odnesem lek" koju u filmu "Balkan ekspres" izgovara Bora Todorović, i automatski će, na osnovu različitih ulaznih parametara koji se posmatraju, saznati koliko je autentično izgovoreno, položaj tela, izraz lica i drugo.

- Ovo je namenjeno mlađim generacijama, može biti korisno glumcima, ali i onima koji to žele da postanu - kaže prof. dr Ćulibrk dodajući da su se povezali sa odsekom glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

- Može da ima potencijal da unapredi glumačku oblast, ali može se primeniti i u drugim oblastima, ne samo zabavnim deci i mladima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...