HRVATSKI PORTAL NAPRAVIO POREĐENJE: Srbija u svetskom vrhu, Hrvatska na dnu EU po broju vakcinacija

Tanjug

07. 03. 2021. u 22:11

DOK se Srbija uz Veliku Britaniju, pozicionirala kao evropski predvodnik u vakcinisanju protiv kovida-19, Hrvatska je ponovno na začelju Europe, a vakcine i dalje stižu “na kašičicu”, piše hrvatski Indeks.

ХРВАТСКИ ПОРТАЛ НАПРАВИО ПОРЕЂЕЊЕ: Србија у светском врху, Хрватска на дну ЕУ по броју вакцинација

Arhiva

Dok u Hrvatskoj očekuju da će dočekati leto a da neće biti vakcinisani čak ni svi rizični, Srbija, “kako je već dobro poznato širom EU, stoji neuporedivo bolje”, navodi zagrebački portal.

Dodaje se da u Srbiju urednije stižu čak i vakcine kojih je naručila manje od Hrvatske, poput AstraZeneke i Fajzera.

Kako se navodi u tekstu, Srbija je u ovoj situaciji dobro iskoristila svoj geopolitički položaj nezavisnosti od EU s jedne strane i dobrih diplomatskih odnosa s Rusijom i Kinom s druge.

Srbija, koja je u oktobru potpisala predugovor s Fajzerom o isporuci 350.000 doza do kraja marta, dok je Hrvatska naručila milion doza.

Srbija je do sada dobila oko 90.000 doza vakcina Fajzer i to tačno na datume i u količinama u kojima je to najavio predsednik Aleksandar Vučić, dok je Hrvatska, koja je naručila skoro tri puta više, dobila oko 156.000, ističe Indeks.

U tekstu je citiran i izveštaj dobijen od ambasade Srbije koje pokazuje organizaciju i tempo kojim Srbija nabavlja vakcine i vakciniše građane.

- Građani mogu izabrati cepivo koje žele da prime, a dostupna su im: Fajzer, kineski Sinofarm, ruski Sputnjik Ve i AstraZeneka. Srbija na milion stanovnika ima 181.000 vakcinisanih (do 5. marta vakcinisano je preko 20 odsto građana - piše, između ostalog, u mejlu srpske ambasade koji su pre nekoliko dana dobili hrvatski mediji).

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano oko pet odsto stanovništva, ističe Indeks.

Konstatuje se i da “samostalni igrači prolaze bolje”.

- Tu se može povući paralela s majstorom koji odlazi da obavi neki posao u neku novu kuću, iako nije dovršio posao u prvoj koji je već započeo, a koji mu je delom već plaćen - onaj prvi mu je siguran, a novi mu uvek dobro dođe - piše Indeks.

Veliki problem u celoj priči su i loši ugovori koje je s proizvođačima sklopila EU, piše Indeks.

Dodaje se i da je EU kasnije naručila vakcine, ali da bi ipak mogla da profitira od povećane ponude krajem godine, kad američka kompanija Moderna poveća svoju proizvodnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja