DANAS SU ZIMSKE ZADUŠNICE: Obeležavanje praznika uz epidemiološke mere - zašto se u nekim krajevima zovu i Otvorene

Novosti online

06. 03. 2021. u 09:15

DANAS su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta.

ДАНАС СУ ЗИМСКЕ ЗАДУШНИЦЕ: Обележавање празника уз епидемиолошке мере - зашто се у неким крајевима зову и Отворене

Foto: Printskrin

U pojedinim krajevima znaju ih i kao - Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Običaj je danas zapaliti sveću pokojnicima. Apeluje se na sve koji izlaze na groblja da se pridržavaju epidemijskih mera - nose maske, drže rastojanje i ne iznose hranu.

Oduvek se smatralo da su najvažnije zadušnice baš ove, uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Uskrsa.

Izlazi se na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Tamo gde nije moguće izaći na groblje, obavezno sveće za pomen pokojnika pale se u crkvi ili kod kuće.

U duhu crkve je da se na ovaj dan na groblje iznose samo žito, vino i sveća. Sve drugo nije potrebno, neophodno, ni pravoslavno.

Postoje još Miholjske, Mitrovske i Duhovske ili Trojičine zadušnice.

U velikim gradovima menja se uobičajeni režim saobraćaja. Tako će se u Beogradu, od 8 do 16 sati, pojačati broj vozila na svim linijama koje voze ka gradskim grobljima. Na prostorno najvećim grobljima: Lešću, Orlovači, Centralnom, groblju Zbeg i Novoj Bežaniji, obezbeđen je besplatan kombi prevoz za starije i osobe koje se teže kreću.

Do 15 sati, zabranjen je ulazak motornim vozilima na sva gradska groblja. Do 18 sati, zabrana se produžava za Novo, Zemunsko, Topčidersko i groblje Stara Bežanija. Na ta groblja, neće se moći automobilima ni sutra, od 7 do 18 sati.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)