UGOVOR OD MILIJARDU DINARA: PPT "Namenska" iz Trstenika nastavlja saradnju sa ministarstvom odbrane

S. Babović

21. 02. 2021. u 07:10

PPT Namenska industrija iz Trstenika potpisala je sa Ministarstvom odbrane ugovor čija vrednost premašuje milijardu dinara i biće realizovan u narednih godinu dana.

УГОВОР ОД МИЛИЈАРДУ ДИНАРА: ППТ Наменска из Трстеника наставља сарадњу са министарством одбране

Foto privatna arhiva

Ugovor se odnosi na snabdevanje i opremanje Vojske Srbije novim borbenim sistemima koje su "Prva petoletka-namenska" u saradnji sa VTI Beograd, osvojili u toku proteklih godina: "pasars-16" (protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem), "morava", "oganj" M77 (samohodni višecevni lanser raketa) i bezposadno daljinsko upravljano zemaljsko vozilo, već poznato pod imenom "mali miloš".

Fabrika stala na noge

Iako danas dobro posluju račun PPT "Namenska" je do pre neku godinu bio u blokadi za više od 20 miliona dinara.

Radnicima je isplaćivano oko 20 odsto plate, a samo se za struju dugovalo 50 miliona dinara. Onda je usledilo podizanje iz pepela, investicije u bolje uslove rada i bezbednost radnika, gasifikaciju, mašinski park...

Ekipa "Novosti" bila je u trsteničkoj fabrici odmah po potpisivanju novog, vrednog ugovora, koji znači još jednu garanciju za sigurnu uposlenost kolektiva koji upošljava oko 750 radnika.

- Svi ti sistemi su uvedeni u naoružanje VS, što znači da su testirani u svim mogućim uslovima rada i pritom su pokazali izuzetne rezultate - napominje, za "Novosti", Života Vučić, dipl. mašinski inženjer, zadužen za marketing u PPT Namenska.

- Slobodno se može reći da su, po kvalitetu, u rangu proizvoda najpoznatijih svetskih proizvođača.

Sagovornik "Novosti" pojašnjava da je u toku testiranje jednog od sistema u bliskoistočnoj zemlji, kao i da će taj sistem zajedno sa nekoliko drugih sredstava naoružanja biti prikazan i na sajmu "Ideks 2021". koji se od danas do 25. februara održava u Abu Dabiju.

Radnike u pogonima zatičemo u velikom poslu.

- Dosta toga se promenilo u poslednjih sedam-osam godina, napredujemo, uvek imamo posla, plate su povećane - kaže nam Miloš Đurić (37), operater na numeričkim mašinama.

- Svoju budućnost vidim u ovoj formi, koja je i najjača u našem okruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a