RADNA GRUPA ZA ZAŠTITU NOVINARA: Zaštiti i imovinu novinara

Tanjug

19. 02. 2021. u 17:20

РАДНА ГРУПА ЗА ЗАШТИТУ НОВИНАРА: Заштити и имовину новинара

Foto: Printskrin/Twitter/@Diegordinola

ČLANOVI Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara razmatrali su danas predlog Udruženja sudija i tužilaca kojim su predložene izmene Krivičnog zakonika koje predviđaju da se, pored fizičkog integriteta, zaštiti i imovina novinara i članova njihovih porodica, u slučajevima koji su u vezi sa obavljanjem novinarske profesije.

Taj predlog, kako se navodi u saopštenju Radne grupe, biće razmatran prilikom izrade analize regulatornog okvira kako bi se definisale potencijalne izmene Krivičnog zakonika i zakona koji uređuje krivični postupak sa ciljem da se dođe do unapređenja mehanizama krivičnopravne zaštite bezbednosti novinara i medijskih radnika, vodeći računa o zaštiti ljudskih prava u krivičnim postupcima.

Branko Stamenković predstavnik Republičkog javnog tužilaštva, upoznao je članove Radne grupe da je u januaru ove godine u javnim tužilaštvima formirano 12 predmeta na osnovu podnetih krivičnih prijava ili izveštaja o mogućim krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti lica koja obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a u vezi sa poslovima koje obavljaju.

Deset predmeta je aktivno i postupak je u toku, a u dva predmeta je doneta odluka da nema mesta pokretanju krivičnog postupka po službenoj dužnosti.

Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli problem pritisaka na novinare, i istakli primere koji su se desili od početka 2021. godine.

Na sastanku je dogovoreno da će se o tim slučajevima detaljnije razgovarati na sledećem sastanku Radne grupe koji će biti održan u martu ove godine, što je i predviđeno Planom rada.

Na današnjem sastanku usvojen je i Pravilnik o radu Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Kako se navodi, Radna grupa sastaće se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković u petak 26. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)