SUBJEKTIVNI OSEĆAJ HLADNOĆE I DO -20? Meteorolog Đurić otkrio temperature po gradovima

Novosti online

12. 02. 2021. u 21:42

CELA Srbija danas je u minusu, navodi meteorolog Đorđe Đurić. Temepratura se u delovima zemlje za kratko vreme spustila i za 25 stepeni, a trenutne niske temperature vazduha pooštrava vetar.

СУБЈЕКТИВНИ ОСЕЋАЈ ХЛАДНОЋЕ И ДО -20? Метеоролог Ђурић открио температуре по градовима

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Nakon jučerašnjeg dana sa veoma jakim zahlađenjem, cela Srbija danas je u ''minusu'', jer je preko Panonske nizije došlo do prodora ledene vazdušne mase sa severa. Kako su prethodnih dana tempertaure u Srbiji bile preko 15°C i dostizale 20°C, a u Loznici i 22°C, današnje temperature niže su za 15 do 20 stepeni u odnosu na prethodne dane, ponegde i za čak 25 stepeni.

Trenutne temperature vazduha kreću se od -6 do -2°C, u Beogradu je -5°C. Zlatibor i Sjenica mere -9°C, a Kopaonik -14°C. U toku jutra bilo je još hladnije, uz minimalne temperature od -10 do -4°C, u Beogradu je bilo -7°C. Sjenica je merila -11°C, Zlatibor -12°C, a Kopaonik -17°C.

Kako su niske temperature praćene jakim severozapadnim vetrom, subjektivni osećaj je da je mnogo hladnije i subjektivni osećaj hladnoće je od -15 do -10°C, na planinama i niže, a na Kopaoniku i niže od -20°C - naveo je Đurić u svojoj Fejsbuk objavi.

Dalje je naveo da je u zemlji bila nepovoljna i biometeorološka situacija, te da je od jutros vadžušni pritisak u osetnom porastu, za više od 30 mb.

- Inače, tokom jučerašnjeg dana preko Srbije je usledio prodor hladnog fronta, koji je sa sobom doneo prodor ledene vazdušne mase, ali jak, na udare i olujni severozapadni vetar. Bilo je kiše i ona je uz osetniji pad temperature prešla u sneg, ali kako sneg nije dugo padao, nisu pale značajnije količine snega, jer je vrlo brzo došlo do prestanka padavina, pa i do delimičnog razvedravanja.

Srbija je u prethodna dva dana bila pod uticajem ciklona sa Jadranskog mora. Prvo je taj ciklon uslovljavao strujanje veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i vazdžušni pritisak bio je znatno ispod normale. Tada je i biometorološka situacija bila veoma nepovoljna. Potom je u petak ujutro centar ciklona prešao preko našeg područja na svom putu ka istoku, pa je njegovim premeštanjem dalje ka istoku, došlo do prodora ledene vazdušne mase preko Panonske nizije, a vazdušni pritisak je bio u osetnijem porastu i to za više od 30 mb.

Istovremeno, ojačao je i snažan anticiklon, koji je doveo do stabilizacije vremena i prestanka padavina. Iako će Srbija i tokom vikenda, ali i u narednom periodu biti pod uticajem anticiklona i veoma visokog vazdušnog pritiska, uz stabilno vreme, ciklon koji će se tokom vikenda premeštati preko Mediterana ka istoku, doneće sneg južnim i planinskim predelima Srbije, a sneg je uz olujnu buru moguć čak i duž Jadranskog mora i na crnogorskom primorju, pa i u Podgorici - piše Đurić.

Kao što je već najavljeno, na kraju ove nedelje predstoje ledeni dani. U subotu maksimalno do -1.

- U Srbiji u subotu ledeni dan. Na severu će biti suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima umereno do pretežno oblačno, na jugu, jugozapadu i jugoistoku sa snegom. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar, na jugu i na planinama jak. Minimalna temperatura od -10 do -6°C, maksimalna dnevna od -5 do -1°C.

U Beogradu u subotu ledeni dan. Očekuje se suvo sa sunčanim intervalima. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Minimalna temperatura -8°C, maksimalna dnevna -3°C - naveo je.

Narednih dana sunčani periodi, mraz, ali i maksimalne temperature blago iznad nultog podeoka.

- Na severu Srbije u nedelju i u ponedeljak pretežno sunčano, a u ostalim predelima umereno do pretežno oblačno, u južnim i centralnim predelima i na planinama sa snegom. U utorak i sredu očekuje se sunčano. Narednih dana u svim predelima Srbije očekuje se umeren do jak mraz. Maksimalna temperatura u nedelju od -4°C na jugu do 2°C na severu i istoku Srbije, u ponedeljak od -2°C na jugu do 4°C na severu i istoku Srbije, a u utorak i sredu od 0 do 4°C.

U Beogradu narednih dana suvo i uglavnom pretežno sunčano. U toku jutra očekuje se umeren do jak mraz, a tokom dana malo toplije, ali i dalje hladno, uz maksimalne temperature od 1 do 3°C.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!