SOS TELEFON ZA NOVINARE: Vlada Srbije osnovala posebnu radnu grupu za bezbednost

V. C. S.

08. 02. 2021. u 10:30

REPUBLIČKO javno tužilaštvo evidentiralo je prošle godine 49 slučajeva krivičnih dela napada na novinare, kaže za "Novosti" Veran Matić, predsednik Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

СОС ТЕЛЕФОН  ЗА НОВИНАРЕ: Влада Србије основала посебну радну групу за безбедност

Foto Arhiva Novosti

Zato je Vlada osnovala novu Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, krajem godine, čiji je i Matić član, a najavljeno je i osnivanje SOS telefona i sajta i aplikacije "Bezbedni novinar".

Predsednik nove radne grupe je Dejan Stojanović iz Ministarstva za kulturu i informisanje, a u njoj su predstavnici Kabineta premijerke, više ministarstava, zaštitnik građana, RJT, predstavnici udruženja i sindikata... Zadatak joj je da podigne efikasnost reagovanja u slučajevima napada na novinare i prati preduzete radnje. Za razliku od nove, stalna radna grupa je formirana dogovorom medijskih udruženja, RJT i MUP-a, a fokus joj je krivično-pravna zaštita novinara.

POMOĆ Veran Matić, Foto Tanjug

- To je samo deo problema bezbednosti novinara, jer se naveći broj pretnji, diskreditacija i kleveta ne goni po službenoj dužnosti, već po prijavama novinara i medijskih radnika, i ličnim tužbama - kaže Matić. - Medijska zajednica ističe i političke pritiske i atmosferu govora mržnje. Nova radna grupa moći će, kao Vladino telo, da inicira promene u krivičnom zakonodavstvu i stvaranje mehanizama prevencije.

Takođe nedostaju i javne osude od strane izvršne vlasti i najvišeg političkog vrha u slučajevima težih ugrožavanja bezbednosti.

SAMO TREĆINA REŠENA

U TRI prošlogodišnja predmeta napada na novinare doneta je osuđujuća presuda, u 13 je u toku sprovođenje dokaznih radnji, u 15 postupak po zahtevu za prikupljanje obaveštenja, sedam prijava je odbačeno, u pet je sačinjena službena beleška, u jednom je u toku postupak pred sudom... Sve u svemu, konačna odluka doneta je u 17 slučajeva, uključujući i odbačaj prijave, što čini svega 34 odsto, dok u 14 slučajeva identitet počinioca nije otkriven.

Jednom mesečno grupa će se sastajati sa premijerkom i ministarkom za kulturu i informisanje. Matić očekuje da će se ubrzo obezbediti i novac za SOS telefon, sajt i aplikaciju, i da će oni startovati u narednih mesec dana.

ZLOČIN Mesto gde je ubijen vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija, Foto Arhiva Novosti

- Vodeći pravnici, advokati i stručnjaci za bezbednost davaće informacije ugroženim novinarima koje korake da preduzmu. Vršiće se i selekcija slučajeva, kako bi se smanjio broj prijava koje tužilaštvo odbije. Novinari će biti upućeni i na besplatnu pravnu pomoć, postojaće svakodnevni pregled prijava i brže reagovanje, jer će novinari dobijati direktne telefone kontakt-tačaka u MUP-u i RJT, kojih širom Srbije ima skoro 200 - objašnjava Matić.

Jedan od prioriteta je i jedinstvena evidencija. Ovo je važno jer je bilo puno neslaganja između podataka RJT i medijskih udruženja. Lane su udruženja registrovala 29 fizičkih napada, a tužilaštvo 10 manje. Udruženja su registrovala 41 slučaj pretnji, a tužilaštvo 25, od devet slučajeva napada na sajtove medija nijedan nije prijavljen tužilaštvu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati