SMETA IM NEMANJA, A NE MAČ: I na dan otkrivanja nisu izostale oštre kritike na račun spomenika, čuju se i ideje o rušenju obeležja

R. Dr.

27. 01. 2021. u 20:48

SRPSKA država je rođena u bespoštednoj borbi koju je predvodio njen utemeljivač i rodonačelnik svetiteljske loze Nemanjića, Stefan Nemanja, koji je u sredu dobio impresivan spomenik u centru Beograda.

СМЕТА ИМ НЕМАЊА, А НЕ МАЧ: И на дан откривања нису изостале оштре критике на рачун споменика, чују се и идеје о рушењу обележја

Novosti

U moru kritika monumentalnog spomenika, idejenog rešenja autora i motiva naručilaca sa neskrivenom dnevnopolitičkom konotacijom, kao najglasnija istaknuta je optužba da je tendenciozno i planski prvobitni krst u Nemanjinoj ruci zamenjen mačem. Ova izmena početnog projekta među kritičarima objašnjena je navodnom željom aktuelne vlasti da prikaže svoju moć i pošalje preteću, militantnu, poruku svima koji se ne slažu sa njom.

Među raznoraznim "objašnjenjima", od kojih su mnoga na ivici zdravog razuma, našlo se i tumačenje da je krst uklonjen kako ne bi "upadao u oči" arapskim investitorima.

Autor spomenika, ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, mač u ruci objašnjava svojim umetničkim opredeljenjem, stvorenim posle konsultacija sa istoričarima, da Stefana Nemanju prikaže kao tvorca države, u svetovnoj, a ne u duhovnoj odeći.

- Mač apsolutno ima smisla, on je pogodniji, jer se silueta spomenika završava oštricom.Drugi argument je da ne bude tautologije skulpture.Stefan Nemanja na grudima imaenklapion, tj. krst.Smisao je da krst ne budei u ruci i na grudima kao što je svojevremeno bio slučaj sa spomenikom Lenjinu - kačket je bio na glavi figure, ali i u njegovoj ruci - objasnio je Rukavišnjikov.

Koliki je spomenik ocu srpske države trn u oku delu javnosti svedoči i inicijativa koja se već nekoliko dana razrađuje u pojedinim opozicionim krugovima. Ona se svodi na zahtev da se, kada opozicija preuzme vlast u Beogradu, spomenik momentalno iseče i ukloni sa Savskog trga. Njen tvorac je vizeulni umetnik i pisac Dejan Atacković, koji ističe da to "ne priželjkuje, ali da ne bi imao ništa protiv ni da gleda pad ovog spomenika".

- Uopšte ne prihvatam da ovde imamo spomenik Stefanu Nemanji. To se vrlo jasno mora definisati kao talog onoga što ova vlast iza sebe ostavlja - objasnio je svoje motive Atanacković.

DRŽAVA ISPRED DUHOVNOSTI

PROFESOR Sima Avramović, bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu i član Odbora za podizanje spomenika i žirija za izbor najboljeg rešenja ponudio je na istoriji utemeljeno objašnjenje javne dileme "mač ili krst":

- Stefan Nemanja bio je osnivač srpske duhovnosti, ali i srpske državnosti. U sagledavanju svih aspekata spomenika, prevagnula je ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom, već, kao i uvek kada se stvara država - mačem.

MOMČILO PAVLOVIĆ, ISTORIČAR: NE MOGU NAĆI KRIVICU

SPOMENICI uvek govore o onima kojima se podižu, kao zahvalnost, ali i o onima koji ih prave. Ma kako ga posmatrali, ma kako imali razumevanja za posvađanu sadašnjost, ovaj spomenik ne može biti razlog ni za sukobe sa susedima, ni među Srbima. Čak ni "crveni Srbi" koji slave Tita, ne mogu Nemanji da nađu nikakvu krivicu. Svim Nemanjićima treba podići spomenike, jer oni su sami sebi za života po čitavom Balkanu i svetu rasejali spomenike koji svedoče o srpskoj veličini i državnosti.

SVETOMIR ARSIĆ BASARA, VAJAR: OBELEŽJE NAŠOJ ISTORIJI

SPOMENIK Stefanu Nemanji je simbol sećanja generacija na njegova velika dela kojima je on blagodarno zadužio naraštaje srpskog naroda. Izlišna su ideološka učitavanja i javna nadgornjavanja oko estetike spomenika. Na Savskom trgu neće biti samo Stefan Nemanja, već spomenik srpskoj istoriji i kulturi. Stefan Nemanja je sada tu među nama. Poseban je poduhvat pretvoriti skučen prostor, u kojem su pešaci jedva prelazili ulicu, u raskošan trg sa izuzetnim spomenikom. Takav poduhvat je važan za Beograd, ali i celi srpski narod .

OLIVERA VUČKOVIĆ, ISTORIČARKA: MNOGI BI SE PONOSILI

PODIZANjEM spomenika Stefanu Nemanji shvatamo veličinu i značaj naše države. Kao istoričar, moram da kažem da smo zapostavljali nacionalni identitet. Mnoge države bi se ponosile da su imale državu koja je postojala krajem 12, u 13. veku. Sigurna sam da će spomenik vremenom zavoleti i oni koji su sada protiv njega.

Vajar Aleksandar Rukavišnjikov je rekao da je zavoleo spomenik i srpski narod i da se nada da će srpski narod zavoleti spomenik. Dajmo mu vremena. 

* * * * * * * *

SAVSKI TRG - NOVI CENTAR BEOGRADA

REKONSTRUKCIJA Savskog trga počela je sredinom 2019. Iako je bilo najavljeno da će plato biti završen do Sretenja prošle godine, rok je pomeren zbog dopremanja i montiranja spomenika Stefanu Nemanji, koji je u delovima stigao iz Rusije prošle jeseni.

Savskai trg nekad i sad

Obnovljeni trg ima 20.000 kvadrata, posađeno je 250 novih stabala, postavljena nova rasveta, a biće montirane i klupe. Prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, obnovljeni Savski trg, sa spomenikom velikom županu Stefanu Nemanji, postaje novi centar grada.

Spomenik je napravljen u bronzi, a na montiranju, koje je počelo u avgustu 2020, učestvovalo je desetak ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju trga.

Vesić je najavio nastavak uređenja Karađorđeve ulice, od Savskog trga do Brankovog mosta, a trebalo bi da se autobuska stanica iseli do kraja godine.

Španski arhitekta Mark Fenvik, koji je projektovao Savski trg, u sredu je putem video-poruke pozdravio Beograđane:

- Pozdrav iz Madrida i moje izvinjenje što nisam u mogućnosti da budem u Beogradu. Na ovaj poseban dan kada otvarate novi Savski trg, želim da se zahvalim gradskoj vlasti i "Beogradu na vodi" na mogućnosti da projektujem ovaj novi trg za koji čvrsto verujemo da treba da bude mesto svih građana Beograda. (S. V.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024