HITNA NEĆE DA VOZI STANARE DOMOVA: Stanari privatnih socijalnih ustanova povremeno se suočavaju sa bahatošću pojedinih zdravstvenih službi

J. Ž. S.

28. 01. 2021. u 12:39

PROBLEMI sa Hitnom pomoći traju godinama, tačnije ne sa lekarima i tehničarima, nego sa njihovom službom transporta za koju se dobija uput za prevoz pacijenta. Često se čeka po više sati da preuzmu osobu, a dešava se i da ne žele da voze ako neko iz doma nije u pratnji.

ХИТНА НЕЋЕ ДА ВОЗИ СТАНАРЕ ДОМОВА: Станари приватних социјалних установа повремено се суочавају са бахатошћу појединих здравствених служби

Arhiva

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih socijalnih ustanova, naglašava da njihova bahatost ide dotle da odbijaju da iznesu korisnika doma do vozila, ili da ga vrate kad mu se ukaže usluga u bolnici. Obično za sve kažu da nije njihov posao.

- Pitamo se čiji je, kada im je država obezbedila odgovarajuća vozila, opremu i obuku da bi se bavili svojim poslom. Uslugu transporta bi trebalo da pružaju zdravstveno osiguranoj osobi bez obzira na to da li je na smeštaju u domu ili kod kuće, bolnici, na ulici. Kruna svega je bila u poslednjih mesec dana kada su u pozivima za transport dispečeri odgovarali: "Dobili smo naređenje da ne vozimo iz privatnih domova."

Za Milovanovića je to diskriminacija neviđenih razmera, na koju je udruženje reagovalo dopisima ministrima rada i zdravlja. On smatra da nije realno da se dešavaju takve situacije, kada se zna koliko se dobrih stvari uradilo i radi za našu najstariju populaciju u doba korone.

- Grade se bolnice, zapošljava veći broj radnika, imamo besplatno PCR i antigensko testiranje, vakcinaciju i mnoge druge pogodnosti, a sve to poprilično košta budžet. Pitamo se ko su pojedinci koji su sebi dali za pravo da se ogluše o prava građana, daju dezinformacije o nepostojećim naređenjima da se ne voze ljudi iz privatnih domova - kaže naš sagovornik.

Milovanović se pita da nije jedan od razloga sve veći broj privatnih saniteta koji voze bolesne i to dobro naplaćuju.

- Domovi za stare su sve više ne samo socijalne, nego i zdravstvene ustanove i smatramo da je neophodan ulazak u zdravstveni sistem naše države svakog doma koji za to ispuni određene uslove. Tako bi smanjili drastično probleme na koje svakodnevno nailazimo, a domski lekar bi mogao da bude izabrani lekar svakog korisnika - objašnjava naš sagovornik.

Sve medicinske usluge koje se pružaju zdravstveno osiguranoj osobi moraju da budu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje bez obzira na to gde se pružaju.

POJEDINAČNI SLUČAJEVI

ODREĐENI privatni domovi za smeštaj odraslih i starijih osoba obraćali su se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ukazali na problem sa službom transporta pacijenata. Tim povodom oni su kontaktirali sa Ministarstvom zdravlja, od koga je dobijena sledeća informacija:

- Korisnici usluge socijalne zaštite domski smeštaj, o kom god pružaocu da se radi, nisu diskriminisani, već se verovatno radi o pojedinačnim situacijama usled trenutnog nedostatka kapaciteta Hitne pomoći - stoji u odgovoru nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu