HITNA NEĆE DA VOZI STANARE DOMOVA: Stanari privatnih socijalnih ustanova povremeno se suočavaju sa bahatošću pojedinih zdravstvenih službi

J. Ž. S.

28. 01. 2021. u 12:39

ХИТНА НЕЋЕ ДА ВОЗИ СТАНАРЕ ДОМОВА: Станари приватних социјалних установа повремено се суочавају са бахатошћу појединих здравствених служби

Arhiva

PROBLEMI sa Hitnom pomoći traju godinama, tačnije ne sa lekarima i tehničarima, nego sa njihovom službom transporta za koju se dobija uput za prevoz pacijenta. Često se čeka po više sati da preuzmu osobu, a dešava se i da ne žele da voze ako neko iz doma nije u pratnji.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih socijalnih ustanova, naglašava da njihova bahatost ide dotle da odbijaju da iznesu korisnika doma do vozila, ili da ga vrate kad mu se ukaže usluga u bolnici. Obično za sve kažu da nije njihov posao.

- Pitamo se čiji je, kada im je država obezbedila odgovarajuća vozila, opremu i obuku da bi se bavili svojim poslom. Uslugu transporta bi trebalo da pružaju zdravstveno osiguranoj osobi bez obzira na to da li je na smeštaju u domu ili kod kuće, bolnici, na ulici. Kruna svega je bila u poslednjih mesec dana kada su u pozivima za transport dispečeri odgovarali: "Dobili smo naređenje da ne vozimo iz privatnih domova."

Za Milovanovića je to diskriminacija neviđenih razmera, na koju je udruženje reagovalo dopisima ministrima rada i zdravlja. On smatra da nije realno da se dešavaju takve situacije, kada se zna koliko se dobrih stvari uradilo i radi za našu najstariju populaciju u doba korone.

- Grade se bolnice, zapošljava veći broj radnika, imamo besplatno PCR i antigensko testiranje, vakcinaciju i mnoge druge pogodnosti, a sve to poprilično košta budžet. Pitamo se ko su pojedinci koji su sebi dali za pravo da se ogluše o prava građana, daju dezinformacije o nepostojećim naređenjima da se ne voze ljudi iz privatnih domova - kaže naš sagovornik.

Milovanović se pita da nije jedan od razloga sve veći broj privatnih saniteta koji voze bolesne i to dobro naplaćuju.

- Domovi za stare su sve više ne samo socijalne, nego i zdravstvene ustanove i smatramo da je neophodan ulazak u zdravstveni sistem naše države svakog doma koji za to ispuni određene uslove. Tako bi smanjili drastično probleme na koje svakodnevno nailazimo, a domski lekar bi mogao da bude izabrani lekar svakog korisnika - objašnjava naš sagovornik.

Sve medicinske usluge koje se pružaju zdravstveno osiguranoj osobi moraju da budu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje bez obzira na to gde se pružaju.

POJEDINAČNI SLUČAJEVI

ODREĐENI privatni domovi za smeštaj odraslih i starijih osoba obraćali su se Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ukazali na problem sa službom transporta pacijenata. Tim povodom oni su kontaktirali sa Ministarstvom zdravlja, od koga je dobijena sledeća informacija:

- Korisnici usluge socijalne zaštite domski smeštaj, o kom god pružaocu da se radi, nisu diskriminisani, već se verovatno radi o pojedinačnim situacijama usled trenutnog nedostatka kapaciteta Hitne pomoći - stoji u odgovoru nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)