"SISTEM JE I DALJE OPTEREĆEN" Dr Stevanović o padu zaraženih - "Naš narod tradicionačno izbegava odlazak kod lekara tokom praznika"

Novosti online

12. 01. 2021. u 11:16

NAKON sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima bolnica u kovid sistemu, javnosti se obratio direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović navodeći da je u proteklim prazničnim danima u prijemno-trijažnim centrima opao broj pregleda, te da je to bilo za očekivati, jer se odlazak kod lekara u Srbiji tradicionalno odlaže za posle praznika.

СИСТЕМ ЈЕ И ДАЉЕ ОПТЕРЕЋЕН Др Стевановић о паду заражених - Наш народ традиционачно избегава одлазак код лекара током празника

Foto: Tanjug

- Narod izbegava odlazak kod lekara, imali smo očekivan pad u broju pregleda u periodu od 31. do 8, 9. Dolazili su samo ljudi koji su bili vrlo bolesni. Prethodnih dva, tri dana broj obolelih je rastao, ali to su kumulativne cifre - rekao je Stefanović na konferenciji za medije.

Dalje je komentarisao opterećenje sistema navodeći da su intenzivne nege veoma opterećene, te da podatak o broju pacijenata na respiratorima koji prelazi 200, govori u prilog tome da je najmanje još dvaput toliko onih pacijenata kojima će mehanička ventilacija možda zatrebati.

Ipak, rekao je i da je jedan od zaključaka sastanka da se situacija konačno stabilizovala, te da je broj obolelih u ravnoteži sa brojem pacijenata koji se otpuštaju sa lečenja. Zbog toga će deo zdravstvenih ustanova izaći iz kovid sistema, rekao je, ističući Institut za reumatologiju i Institut za ortopedske bolesti na Banjici.

Izvršena je procena, naveo je, o povećanju kako je kazao, traumatizma zbog uslova za hodanje, pešake i saobraćaj.

- Najverovatnije će tokom vikenda biti premeštanje pacijenata i dezinfekcija - rekao je Stevanović.

 - Što se tiče ostalih bolničkih kapaciteta, nastavlja se dalji rad u istom obimu, dalje čemo odlučivati da li će se smanjivati ili povećavati.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024