PRIJAVA ZA VAKCINACIJU KORAK PO KORAK: Evo šta je potrebno da ostavite od podataka i kako će vas kontaktirati

Novosti online

11. 01. 2021. u 10:04

ZAINTERESOVANI za vakcinaciju protiv korona virusa u Srbiji od danas se za vakcinu mogu prijaviti preko portala eUprava - www.euprava.gov.rs.

ПРИЈАВА ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ КОРАК ПО КОРАК: Ево шта је потребно да оставите од података и како ће вас контактирати

Foto Tanjug

Procedura je jednostavna a da bi se prijavili za vakcinaciju potrebno je minimum 5 minuta. U svakom momentu svako ko krene da popunjava ovu prijavu od nje može i da odustane ili da svoje iskazano interesovanje promeni ili obriše.

Da biste pokrenuli ovu uslugu nije potrebno da budete registrovan korisnik Portala eUprava. Formular za prijavu je dostupan na ovom linku.

Evo kako to izgleda korak po korak:

1. Prvo uđete na sajt eUprave (www.euprava.gov.rs).

2. Zatim u gornjem levom uglu kliknete na odeljak Usluge.

3. Izaberete kategoriju zdravlje.

4. Zatim kliknete podkategoriju KOVID 19.

5. Kada uđete u tu podkategoriju, izaberite odeljak "Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv KOVID-19".

6. Tada će se pojaviti tekst, a omogućen je tonski zapis.

U ovom delu se objašnjava kako se popunjava upitnik, kao i da se popunjavanjem jednostavnog upitnika iskazuje interesovanje da primite vakcinu protiv COVID-19. Ističe se da se popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daje saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazujete interesovanje. Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati.

7. Zatim na istoj strani, nakon što ste pročitali ponuđeni tekst i pravila, kliknete na zeleno polje u levom gornjem uglu "Pokreni uslugu".

8. Na sledećoj stranici vam se pojavljuje pravougaonik, takođe zeleni, sa "Podnesi zahtev" . Kliknite na njega. 

9.  Klikom na "podnesi zahtev" dolazite do upitnika. U njemu navodite državljanstvo, JMBG broj, ime i prezime, adresu elektronske pošte, broj mobilnog telefona, brog fiksnog telefon i odabir lokacije gde želite da primite vakcinu.

10. Takođe, na istoj strani, izjašnjavate se da li želite da primite bilo koji tip vakcine za koji Agencija za lekove i medicinska sredstva potvrdi bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka, ili isključivo vakcinu određenih proizvođača za koju je, takođe, Agencija potvrdila bezbednost, efikasnost i kvalitet i izda dozvolu za upotrebu leka.

11. Ukoliko se odlučite za drugu varijantu, ponudiće vam se 5 vakcina, a vi treba da izaberete koju biste želeli:

a) Pfizer-BioNTech

b) Sputnik V

v) Sinopharm

g) AstraZeneca

d) Moderna

12. Zatim je potrebno da odgovorite da li imate neko od specifičnih oboljenja, a ukoliko ih imate, potrebno je da označite neke od navedenih. 

13. Za kraj, potrebno je i da se izjasnite da li zbog zdravstvenih problema ne možete da izlazite iz kuće ili stana.

14. I dolazite do kraja, kada je na ovoj istoj stranici potrebno da kliknete zeleno polje u donjem desnom uglu "podnesi zahtev", ili crveno "odustani".  

  • Mejl i kontakt telefon je neophodno ostaviti, kako bi nadležni putem mejla i SMS poruke mogli da kontaktiraju i jave termin vakcinacije,
  • Nakon što se uspešno popuni upitnik, na mejl i putem SMS poruke građani dobijaju potvrdu sa detaljima,
  • Nakon što se iskaže interesovanje, putem mejla i SMS-a, građani će biti obavešteni o terminu i mestu vakcinacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Insitut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako ćemo znati kada je naš termin za vakcinaciju?

- Nakon što iskažete interesovanje, putem imejla i SMS-a bićete obavešteni o terminu i mestu vakcinacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije a koji definiše Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“.

Da li možete da popunite upitnik i za bliže članove porodice?

- Da, ovaj upitnik možete da popunite i za bliže članove vaše porodice. Potrebno je samo da navedete ispravno njihove podatke i ostavite kontakt. Ukoliko neki član vaše porodice nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu saopštila je da je ovo prvi korak u organizaciji masovne vakcinacije i dobijanja termina i mesta imunizacije u skladu sa prioritetima koje je propisao Insitut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović“ Batut.

Oni su naveli i da od četvrtka kreće i kontakt centar putem kojeg će građani moći takođe da iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv Kovida-19.

Upitnik se može popuniti i za bliže članove porodice. Potrebno je navesti njihove podatke i ostaviti kontakt. Ukoliko član porodice, za kojeg popunjavate uslugu, nema mobilni telefon ili imejl, možete navesti svoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024