STOTINAK OSUĐENIKA IMA KORONU: Oglasila se Uprava za krivične sankcije posle protesta porodica lica lišenih slobode zbog korone

V.C.S.

17. 12. 2020. u 14:13

LICA lišena slobode sa infekcijom virusa korona dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i u njihovom lečenju primenjuje se zvanični protokol koji se odnosi na sve građane Srbije, tvrde u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija povodom jučerašnjeg protesta Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih "Novi početak", u Beogradu.

СТОТИНАК ОСУЂЕНИКА ИМА КОРОНУ: Огласила се Управа за кривичне санкције после протеста породица лица лишених слободе због короне

Foto: Ž. Knežević

Kako kažu, u ovom trenutku je potvrđeno prisustvo virusa kod jednog procenta lišenih slobode, kojih trenutno ima 10.642 u 29 zavoda.

U udruženju "Novi početak" tvrde da su zatvori puni korone i da oboleli nemaju adekvatnu negu, zbog čega su tražili donošenje Zakona o amnestiji, veći broj uslovnih otpusta i tromesečni prekid kazne za starije od 55.

- Budući da nije bilo slučajeva infekcije kod osuđenika od aprila pa sve do kraja novembra, Uprava je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, blagovremeno obezbedila 12.000 antigenskih testova kako bi odgovorila na svakodnevni prijem novih lica koji mogu da unesu infekciju - kažu u ovoj instituciji.

Kako navode, osuđenici i pritvorenici koji se požale na bilo koji simtom odmah bivaju izololovani, testirani, smešteni pod pojačan medicinski nadzor i lečeni. Onima sa kovidom proverava se nivo kiseonika u krvi, temperatura, krvna slika i po potrebi snimaju pluća. Uz to, dobijaju adekvatnu terapiju prilagođenu za svako lice i pojačanu dozu vitaminskih suplemenata potrebnih za imunitet.

- Uprava podržava svaku inicijativu koja ima za cilj unapređenje položaja osuđenika, ali je dužna da kaže da organizacija koja je organizovala protest nedeljama unazad širi lažne informacije da osuđenici pozitivni na virus korona nisu medicinski zbrinuti. Naglašavamo i da za redovne posete osobama koje dolaze osuđenicima u posetu nisu ni sada, niti su ranije bili potrebni PCR testovi, kako je ova organizacija na protestu predstavila. Osobe koje dolaze u posetu moraju da imaju zaštitne maske, a za osuđenike zavodi obezbeđuju maske, rukavice i vizire - navode u Upravi.

Dozvoljene su posete bračnog druga i dece u posebnim prostorijama (na koju osuđeni ima pravo jednom u dva meseca u trajanju od tri sata), ali u tim slučajevima lice koje dolazi mora da ima negativan PCR test ne stariji od 72 sata, i to je ova organizacija bila dužna da objasni javnosti.

U Upravi ističu i da su osuđenici u Srbiji dali ogroman lični doprinos kad su u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u Požarevcu počeli na početku pandemije da šiju maske, odela, kape, nazuvice za potrebe celog sistema. Samo u KPZ u Sremskoj Mitrovici je proizvedeno skoro pola miliona zaštitne opreme. Osuđenici su pokazali humanost i solidarnost i sami pokrenuli akcije u kojima su donirali novac za lečenje bolesne dece i odrekli se 4.700 suvih obroka za najsiromašnije građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!