PORAŽAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE UNICEFA U SRBIJI: Više od 60 odsto roditelja bar jednom istuklo dete

V.C.S.

16. 12. 2020. u 19:22

VIŠE od šezdeset odsto roditelja u Srbiji (63 odsto) upotrebilo je neki oblik fizičkog nasilja kao način disciplinovanja deteta bar jednom, a 45 odsto koristilo je fizičko nasilje u prethodnoj godini.

ПОРАЖАВАЈУЋЕ ИСТРАЖИВАЊЕ УНИЦЕФА У СРБИЈИ: Више од 60 одсто родитеља бар једном истукло дете

Foto: Depositphotos

Ovo je pokazalo istraživanje UNICEF-a, u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja. Istraživanje o znanju, stavovima i praksama u vezi sa primenom vaspitne discipline nad decom u Srbiji za UNICEF su sproveli Institut za psihologiju i Institut za mentalno zdravlje.

Rezultati pokazuju i da je skoro polovina ispitanka (47 odsto) prvi put istukla dete kada je bilo u uzrastu između dve i tri godine. Više od dve trećine bilo je psihološki agresivno prema detetu bar jednom u prethodnoj godini. Kao dva najčešća razloga za nasilno disciplinovanje navedeni su neposlušnost deteta (22 odsto) i to da se ono našlo u opasnoj situaciji (23 odsto). Ipak, gotovo svi roditelji (91 odsto) koristili su i neki vid nenasilnog vaspitavanja u protekloj godini.

Većina stručnjaka koji pružaju podršku roditeljima u roditeljstvu izrazila je negativan stav prema telesnom kažnjavanju, a glavne prepreke sa kojima se suočavaju u radu sa roditeljima na rešavanju ovog problema jesu, kako kažu, nedostatak vremena, sredstava i motivacije. Na pitanje o sopstvenim stavovima o roditeljstvu i o izvoru informacija koji je po njima najpouzdaniji, 17,2 odsto stručnjaka najviše veruje savetima svojih roditelja.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, rekla je da zaštita prava dece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja predstavlja jedan od prioriteta politike Republike Srbije, u skladu sa usvojenim principom „nulte tolerancije“ na nasilje.

- U tom smislu, Ministarstvo je, u skladu sa svojim delokrugom rada i nadležnostima iz oblasti socijalne zaštite, i u saradnji sa drugim relevantnim akterima, aktivno uključeno na zaštiti dece i porodice od svih oblika nasilja - rekla je ministarka.

Deuana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da je mnogim očevima i majkama potrebna podrška da bi razvili pozitivne roditeljske veštine i izbegli korišćenje nasilja u vaspitavanju. Izgradnja sistema za promenu ponašanja, stavova i praksi kako bi se postiglo da svako dete živi u nenasilnom okruženju u kome ima podršku, zahteva dostupnost kvalitetnih usluga i programa roditeljstva, ali i konsenzus oko konsistentnog podizanja svesti u javnosti, poručuju iz UNICEF-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača