ELITA SRPSKOG ZDRAVSTVA: Na VMA od marta pregledano više od 180.000 pacijenata, obavljeno čak 12.000 operacija! (VIDEO)

Novosti online

12. 12. 2020. u 12:37

OD POČETKA pandemije virusa korona naši lekari i medicinski radnici se nalaze na prvoj liniji borbe sa ovom pošasti, a među njima se ističu lekari i osoblje Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koje je od marta ove godine lečilo neverovatnih 180.000 ljudi.

ЕЛИТА СРПСКОГ ЗДРАВСТВА: На ВМА од марта прегледано више од 180.000 пацијената, обављено чак 12.000 операција! (ВИДЕО)

Nikola Skenderija

- Vojnomedicinska akademija u specifičnim uslovima kakva je pandemija korona virusa funkcioniše dobro. Na početku pandemije bilo je govora da i mi postanemo kovid bolnica, i u roku od 5 dana uspeli smo da reformišemo ceo sistem rada. Međutim, nakon konsultacija sa kolegama iz Vuhana odlučeno je da to budu drugi klinički centri. To nas nije omelo da nastavimo da radimo i primamo sve pacijente kojima je potrebna pomoć, bez obzira gde su se lečili ranije - istakao je načelnik ove institucije prof. dr Miroslav Vukosavljević.

On je istakao da je na VMA urađeno čak 180.000 pregleda, i uporedio tu cifru sa brojem ljudi koji živi u Kragujevcu i okolini.

- Uradili smo više od 12.000 operacija, hospitalizovali smo blizu 15.000 pacijenata. u poliklinici smo pregledali 110.000 pacijenata, a u našem prvom oformljenom prijemnom trijažnom odeljenju u Srbiji, koje smo otvorili još 9. marta, pregledali smo 180.000 ljudi.

Te brojke pokazuju koliko je osoblje VMA bilo opterećeno, koliko je radilo, i još uvek radi, ali ne odbija pacijente kojima je potrebna pomoć. Svi pacijenti koji imaju hronične bolesti biće pregledani u ovoj ustanovi i dobiće adekvatan tretman.

Nedavno je ukazom ministra odbrane Nebojše Stefanovića rešen problem nedostatka zdravstvenih radnika, i tom prilikom je više od 140 lekara i medicinskog osoblja dobilo posao na VMA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a