KAZNE ZA KUPOVINU BEZ MASKE: Od početka primene novog zakona sanitarna inspekcija obavila 362 nadzora, najviše u Beogradu

B. RADIVOJEVIĆ

18. 11. 2020. u 13:50

ČETIRI mandatne kazne za nepoštovanje mera lične zaštite od po 5.000 dinara izrečene pojedincima u tržnim centrima u Beogradu i 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih subjekata - epilog je 362 vanredna nadzora, koliko je sanitarna inspekcija obavila za tri dana, počev od petka po podne, kada je počela primena izmenjenog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

КАЗНЕ ЗА КУПОВИНУ БЕЗ МАСКЕ: Од почетка примене новог закона санитарна инспекција обавила 362 надзора, највише у Београду

Foto I. Marinković

Doktor Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijski nadzor, kaže, za "Novosti", da su pojedinci kažnjeni zbog nenošenja maske, a da je protiv pravnih subjekata zahtev za prekršajni postupak u najvećem broju slučajeva podnet zbog nepoštovanja distance u objektu, nepostojanja dezobarijere i zato što zaposleni nisu nosili ličnu zaštitu.

- Oko 80 odsto od 362 nadzora za tri dana bilo je u Beogradu, a ostatak u Nišu, Kruševcu, Smederevu i Valjevu - kaže Stamenković. - Počeli smo da kažnjavamo sve koji su prethodno, zbog nedorečenosti propisa, mogli da izbegnu odgovornost za svoju nesavesnost.

Tolerancije za one koji ne poštuju mere neće biti. Inspektorima nije lako, u Beogradu ih imamo dnevno u dve smene 10, to je mnogo posla, a ima i neprijatnih situacija. Za vikend su u Lazarevcu, uz pomoć policije, morali da isprazne objekat, gde se odvijala velika žurka i zatvore ga na tri dana.

U KARANTINU 20.000 LjUDI

Od početka ovog meseca po rešenju Sanitarne inspekcije u kućni karantin je, zbog rizičnih kontakata, stavljeno 20.049 ljudi.

- I to pokazuje tok epidemije, jer smo u oktobru izdali 7.607 rešenja za kućnu samoizolaciju kontakata - kaže Goran Stamenković.

Za kršenje samoizolacije kazna je 50.000 do 150.000 dinara.

Gledajući izveštaje za sedam prethodnih dana, samo sanitarna inspekcija uradila je 1.074 vanredne kontrole ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i tržnih centara, a sve inspekcijske službe koordinisano, uključujući i komunalnu miliciju i lokalne inspekcije imale su 7.852 nadzora u 24 okruga i Beogradu.

- Uočeno je dosta nepravilnosti, čak 1.170 - objašnjava Stamenković. - Izrečena je 71 mandatna kazna, podneta su 73 zahteva sudiji za prekršaje i naloženo je 599 korektivnih mera.

KOMUNALNA MILICIJA U glavnom gradu POČELA KONTROLU PUTNIKA I VOZAČA javnog PREVOZA

U sedam autobusa nijedan prekršaj propisanih mera

KOMUNALNA policija u Beogradu, kao asistencija kontrolorima karata, počela je i proveru nošenja maski u javnom prevozu. Ekipa "Novosti" bila je na terenu, zajedno sa patrolom odeljenja komunalne policije Novi Beograd zapad, u naselju Ledine. Uverili smo se da su u kontrolisanim vozilima svi putnici poštovali epidemiološke mere.

Da li je na svest Beograđana uticalo povećanje broja obolelih ili su u strahu od mogućeg kažnjavanja, ne zna se, ali su propisane mere svi poštovali. Sa kontrolom komunalne milicije naši reporteri su ušli u sedam autobusa, a bez maske je zatečena samo jedna putnica. Komunalni policajci su zamolili da stavi masku, koju je imala u tašni, što je i učinila.

Foto I. Marinković

Komunalni milicajci su zamolili građane da nastave da nose masku i održavaju fizičku distancu, ako je to moguće, kako bi zaštitili sebe, ali i ostale putnike, kao i članove svoje porodice. Među putnicima je bilo dosta starijih sugrađana koji su i najdisciplinovaniji. Iako za mlade kažu da nisu baš poslušni, osnovci i srednjoškolci koje smo zatekli u autobusu su svi nosili maske.B. B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu