NEDELJA PROĐE - MOMČILO PAVLOVIĆ: Sa virusom nema primirja

Ivan Lovrić

08. 11. 2020. u 07:26

Danas je Mitrovdan. Krsna slava i našeg istaknutog istoričara Momčila Pavlovića. U petak hvatamo muštuluk, unapred mu čestitajući i pitajući ga kako će je proslaviti.

НЕДЕЉА ПРОЂЕ - МОМЧИЛО ПАВЛОВИЋ: Са вирусом нема примирја

Momčilo Pavlović / Foto V. Danilov

- Krsnu slavu, Svetog Dimitrija, ove godine slavimo u vanrednim okolnostima, u krugu porodice, jer korona ne dozvoljava da je proslavimo sa prijateljima našeg doma i familije.

* Korona je poremetila mnogo toga.

- Ona je iz temelja poljuljala naše životne navike. O njoj se mnogo govori, a malo se zna.

* Kako se snalazite u ovom virusnom košmaru?

- Ništa se bitno u mom životu nije poremetilo, jer sada imam više godina iza sebe nego ispred sebe. Ali strah, neizvesnost, neverica i sumnja osećaji su koji nas drže već skoro godinu.

* Kako se odnosimo prema praznicima kada nema ovih boleština?

- Po mom mišljenju, nedovoljno slavimo prošlost i nedovoljno spominjemo etiku i epiku velikih događaja, koji su Srbiji priznati i od drugih.

* Praznici bi trebalo da budu simbol i lice jedne države.

- Apsolutno. Svi praznici i simboli koji su vezani za državu, za narod, za prošlost, lice su države i lice stanovnika Srbije danas. Kako mi u sadašnjosti gledamo na prošlost, identifikujemo se sa tim ljudima i događajima, tako će nam i biti.

* Dan primirja, koji slavimo u sredu, kod nas se nije dovoljno primio, izgleda.

- To je dan kada je mala Srbija bila velika, bila pobednica i bila poželjna država za sve narode u okruženju, pa čak i u evropskom prostoru. Da nije bilo primirja, kako je govorio kralj Aleksandar, srpska vojska bi sa francuskom vojskom i saveznicima marširala preko Mađarske, Čehoslovačke, čak do Bavarske. Nije dovoljno danas samo zakačiti cvet Natalijina ramonda, simbol ovog praznika, za rever.

* Kako vam svet danas izgleda, 102 godine posle primirja?

- Ništa nije isto. Istorija ne miruje, ona se kreće. Ali najveći poraz za one koji su poginuli u Prvom svetskom ratu jeste izjednačavanje proslava pobednika i poraženih. Amerikanci su dvadesetih godina govorili da je potrebno zabraniti nemačkim i austrougarskim vojnicima da proslavljaju taj dan.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju?

- Oktobarska nagrada Grada Leskovca za doprinos u izučavanju lokalne istorije. Korona nije dozvolila da nagradu primim u tom gradu.

* Na kraju, kada očekujete da ćemo potpisati "primirje" sa koronom?

- Koronu moramo poraziti, da ona ne bi porazila nas. Nema, dakle, primirja, tu je samo pobeda ili kapitulacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća