U BEČU NAPAD NA EVROPU: Galijašević - Balkan od 1990. centar evropskog terorizma

Tanjug

03. 11. 2020. u 14:42

TERORISTIČKI akt u Beču je napad na Evropu i pored nekih manjih razlika u onome što se dogodilo i Parizu 2015. godine, pokazuju da je reč o napadu na simbolr evropske, zapadne civilizacije, kaže versko-politički analitičar Dževad Galijašević".

У БЕЧУ НАПАД НА ЕВРОПУ: Галијашевић - Балкан од 1990. центар европског тероризма

Foto: EPA

Povodom činjenice da je reč da je jedan od napadača u Beču Albanac iz Severne Makedonije, Galijašević za Tanjug ističe kaže da je sam Balkan, još od 1990. godine, "centar evropskog terorizma".

-Taj Albanac nije bio usamljen, postoji određeni broj njegovih pomagača sa Kosova. Posredi je destabilizacija na osam lokacija u Beču, a municija koja je korišćena u pucnjavi, proizvedena je u Igmanu u BiH- navodi on.

Dževad Galijašević / Foto A. Stanković

Dževad Galijašević

Al-Kaida je, kategoričan je Galijašević, nastala na Balkanu, a u BiH se organizovala i postala uticajna.

Opštu "antizapadnu atmosferu", čiji su rezultati napadi i u parizu i u Beču smatra da je generisao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan čija je, tvrdi Galijaševic radikalna i kruta retorika dala "jasan uput radikalnim islamistima da urade ove akte".

Foto: Jutjub Printskrin

On objašnjava da se događa sličan scenario onom od pre godinu dana kada je, kako kaže, Erdogan zapretio zapadnim vladama: "ako mi zavedete sankcije, ja ću pustiti teroriste ISIS-a u Evropu, pa ćete videti osvetu".

-Erdogan je i kroz formu migrantskog talasa i kroz tajne odnose praktično svoje vojnike raspoređivao u Evropi. Na isti onaj način na koji ih je slao u Siriju, Libiju, Irak, Nagorno-Karabah...- poručuje analitičar.

Prema njegovim rečima, Evropa je, s druge strane, vodila lošu migracionu politiku, "sistemom otvorenih vrata".

Kada je reč o uključenosti u napad u Beču i teroriste sa Balkana Galijašević smatra da 1990. stvoren osnov bezbednosne pretnje sa stanovišta terorizma u BiH.

-Ta struktura se kasnije samo razvijala i postajala jača. Ne postoji nijedan ozbiljan bezbednosni ni pravosudni obračun sa tom strukturom- ističe Galijašević i skreće pažnju da je 500 lica otišlo iz BiH da ratuje za "islamsku državu" u Siriji.

"Koliko ih je sankcionisano? Ni 40, i to provizornim kaznama koje su mogle otplaćivati novcem", konstatuje on.

Galijašević zaključuje da je "teroristički potencijal" i u povratnicima sa svetskog ratišta i u, kako kaže, nekadašnjim mudžahedinima duboko povezanim sa terorizmom koji su dobili državljanstva BiH.

-Ne zaboravimo, potencijal za terorizam, i to znatan je i u ovom "migrantskom talasu"- kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili