OBRAĆANJE KRIZNOG ŠTABA: Iz KBC Bežanijska kosa otpušten pacijent koji je bio 41 dan na respiratoru (VIDEO)

Novosti online

23. 10. 2020. u 15:17

KRIZNI štab na konferenciji za medije saopštio je najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u Srbiji.

ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Из КБЦ Бежанијска коса отпуштен пацијент који је био 41 дан на респиратору (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

U Republici Srbiji do 15 časova registrovano je ukupno 38.115 potvrđenih slučajeva kovid 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.209 osoba od kojih je 579 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe.

Do 15 časova na korona virus testirano je ukupno 1.271.455 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Trenutno je na bolničkom lečenju 530 pacijenata, dok su na respiratoru 24 pacijenata zbog komplikacija kovid 19.


U BEOGRADU NAJVEĆI BROJ OBOLELIH

Danas je ukupno potvrđeno 579 obolelih - u Beogradu najveći broj, njih 286, ili ukupno 49 odsto, u Kragujevcu 40 ili sedam odsto od ukupnog broja obolelih, Novom Sadu 18, Šapcu 17, Prejpolju 16, Valjevu 14, Nišu 13, Boru 11...

- Sve opštine su potvrdile laborotorijski potvrđene slučajeve što znači da zaraženih ima širom naše zemlje. Oko 15 odsto zaraženih zahteva hospitalizaciju. Oko 85% zaraženih je u starosnoj grupi do 60 godina - rekla je ona.

Foto: Tanjug

 

DNEVNO 20 DO 40 VIŠE PRIMLjENIH NEGO OTPUŠTENIH

U poslednjih 10 dana svakodnevno je više pacijenata primljeno nego što ih je otpušteno sa bolničkog lečenja i dnevno se za 20 do 40 pacijenata više primi nego što se otpusti, izjavila je dr Kisić Tepavčević.


Prema njenim rečima, od ukupnog broja potvrđenih laboratorijskih slučajeva virusa korona, 15 odsto zahteva hospitalizaciju.

Kisić je ponovila da je trenutno 530 pacijenata hospitalizovano, a od toga se trećina nalazi u KBC "Bežanijska kosa".

Ona je poručila da se budno prati popunjenost zdravstevnih kapaciteta i da nadležni, kaže, razmišljaju "nekoliko koraka unapred".

-Dnevno smo svaki dan u plusu za 20 do 40 bolničkih kreveta. Svaki dan u poslednji 10 dana, više pacijenta je primljeno nego otpuštenih iz bolnice-rekla je Kisić.
 

NA JEDNOG ZARAŽENOG 5 DO 10 OSOBA KOJE NOSE VIRUS

Procenjuje se da u svetu na jednu osobu kod koje je potvrđen virus korona, ide pet do 10 osoba koje u sebi nose virus, a da ne znaju, izjavila je dr Darija Kisić Tepavčević.

Zato se, ukazala je, i propagira primena opštih preventivnih mera, odnosno svi se moramo ponašati kao potencijalni nosioci infekcije,

Kisić je istakla da od početka epidemije, informacije pokazuju da u najvećem broju slučajeva postoje ili blagi oblici kliničkog ispoljavanja bolesti ili je reč o asimptomatskim slučajevima.

Prema njenim rečima, grupe kod kojih je najveći rizik da dođe do komplikacija, ukoliko se inficiraju, jesu starije osobe i oni sa različitim hroničnim oboljenjima i imuno-deficijentnim stanjim.


U KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ NA LEČENjU 10 DECE I ŠEST MAJKI

Trenutno u bolnici Dragiša Mišović na lečenju je i desetoro dece i šest majki, dok trenutno nema zarađenih trudnica , saopštila je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug

 

OTPUŠTEN PACIJENT KOJI JE BIO 41 DAN NA RESPIRATORU

U KBC Bežanijska kosa nalazi se 155 pacijenata, najveći broj ima srednje tešku kliničku sliku.

-Imamo lepu vest, danas smo otpustili pacijenta koji je proveo 41 dan na respiratoru- rekla je direktorke KBC Bežanijska Kosa Marija Zdravković

- Ukupno 155 pacijenta imamo na današnji dan u KBC Bežanijska kosa. Većina ih ima srednje tešku zdravstvenu sliku i svi se dobro oporavljaju, 14 je na intenzivnoj nezi, od čega je 6 na respiratoru - rekla je ona.


EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA PO GRADOVIMA

Prema rečima dr Kisić Tepavčević, za nedelju dana, od 17. do 23. oktobra bilo je 2.396 potvrđenih slučajeva, 1.185 u Beogradu, Kragujevac 126, Valjevo 97, Novi Sad 76, Niš 54, Kraljevo 51. Većina gradova je u prethodnih sedam dana zabeležila potvrđene slučajeve. Oko 85 odsto slučajeva je bilo u uzrasnoj grupi do 60 godina.


NAJVEĆI BROJ PACIJENATA IMA BLAGU SLIKU

U najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagi oblik ili asimptomatske oblike ispoljavanja, smatra dr Kisić Tepavčević.

- Najveći rizik da dođe do komplikacija imaju starije osobe i oni sa hroničnim oboljenjima, ai praktično svi mogu da budu u riziku - rekla je dr Kisić Tepavčević. - Radno aktivno stanovništvo i grupa mlađih odraslih osoba su u najvećem riziku, zbog povećanog intenziteta kontakta sa većim brojem ljudi.

 

DR KISIĆ ODGOVORILA ZAŠTO SE SADA NE UVODI VANREDNO STANjE

Dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je vanredno stanje u Srbiji zbog kovida bilo uvedeno u martu, iako je tada bilo manje zaraženih u apsolutnim brojevima nego sada, zato što tada niko nije bio spreman za prvi talas kovida 19 koji se širio Evropom kao cunami, i zato što u početku nije bilo dovoljno testova i respiratora i zdravstvenih kapaciteta

-Na samom početku ceo svet je bio iznenađen ovim virusom i niko nije bio pripremljen.

Virus se brzo širio, a mi smo bili među poslednjim zemljama Evrope gde je virus ušao. Zbog toga smo mogli da vidimo iskustva drugih zemalja, a posebno u Italiji i Španiji, gde su kapaciteti bili premali-rekla je ona odgovarajući na pitanje novinara zašto se sada ne uvodi vanredno stanje kao pre kada imamo više pozitivnih.

Kisić Tepavčević kaže da je su najugroženiji bili najstariji i oni u staračkim domovima i da je prioritet države bio da se preventivno deluje merama i da se to spreči u početku.
Prvi talas korone se čirio kao cunami i mi smo hteli da razvučemo epidemiološku krivu, dodala je ona.

Ističe da su u međuvremenu nabavljeni testovi i respiratori, otvorene su nove laboratorije i otvoreni novi kapaciteti.

Takođe, Kistić Tepavčević dodaje da su se svi nadali da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je korona virus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!