VIZAMA PRIVLAČIMO STRANCE: Novi zakoni olakšaće rad državljana drugih zemalja

J. Ž. S.

13. 10. 2020. u 11:21

ВИЗАМА ПРИВЛАЧИМО СТРАНЦЕ: Нови закони олакшаће рад држављана других земаља

Foto Depositphotos

TOKOM pandemije izazvane virusom korona ustanovljeno je da postoji veliki broj ljudi koji rade na daljinu, odnosno rade za firme koje se ne nalaze u zemlji u kojoj žive.

To je podstaklo ideju o privlačenju većeg broja stranaca i u Srbiju, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle razgovora sa zamenikom direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Petrom Jarićem.

On je naglasio da Vlada nastoji da izmenama Zakona o strancima i Zakonom o zapošljavanju stranaca, koje će biti predložene nakon formiranja Vlade, učini zemlju privlačnijom za njih, obezbediće im bolje uslove rada, istovremeno pružajući i druge pogodnosti, poput dobrog društvenog života.

- Srbija ima potencijal da privuče veliki broj stranaca koji će živeti u našoj zemlji, bogat društveni život i ono što je veoma bitno, visok stepen bezbednosti - rekao je ministar. - Usvajanjem pomenutih zakona mogla bi da postane jedna od omiljenih destinacija za sve ljude koji rade na daljinu u Evropi.Plan je da izdajemo boravišne vize stranim državljanima, čime bi se omogućilo da svoj posao rade iz Srbije, boraveći u njoj i do godinu dana.

On je istakao da se Srbija zalaže za poštovanje prava svih radnika u celoj zemlji, navodeći primer zaposelnih na aerodromu. Đorđević je istakao da radnici moraju da znaju da država brine o njima i da će i u otežanim uslovima poslovanja aerodroma, sve učiniti da oni ne ostanu bez posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)