AJVAR KUVAJU U DVE TURE: Prosečna penzija nedovoljna da pokrije troškove pripreme zimnice: ajvar kuvaju u dve ture

J. D.

08. 10. 2020. u 13:20

PRIPREMANjE zimnice je sastavni deo jeseni, a penzioneri ovih dana užurbano obilaze gradske pijace kako bi nabavili sveže plodove i skuvali još koju teglu ajvara.

АЈВАР КУВАЈУ У ДВЕ ТУРЕ: Просечна пензија недовољна да покрије трошкове припреме зимнице: ајвар кувају у две туре

Foto N. Skenderija

Prosečna penzija od 27.775 dinara nije dovoljna da se zimnica stavi odjednom, zato su se mnogi odlučili na pripremu u dve ture.

Da bi se napunio špajz sa 15 kilograma ajvara, 20 litara kuvanog paradajza, pet kilograma mešane salate, deset kilograma kiselih krastavčića, stavila kaca kiselog kupusa i skuvalo desetak kilograma džema od šljiva potrebno je najmanje oko 15.000 dinara, pod uslovom da se na zelenim pijacama kupuje voće i povrće po prodajnim cenama.

SLATKO JEFTINIJE

MEĐU teglama ajvara, kiselih krastavčića i turšije, vremešni domaćini obavezno vole da imaju i poneku teglu slatkog ili pekmeza. U domaćoj radinosti se uglavnom priprema slatko od smokava ili belih trešanja, dok se šljive kupuju za kuvanje džema. Pripremanje slatkog dela zimnice iziskuje manje novca jer se kuva samo po nekoliko tegli za koje nije potrebno više od tri kilograma voća i oko kilogram šećera.

Međutim, kako to uvek nije slučaj, odnosno pretežno se pazari ono što je sveže i kvalitetno, samim tim su i cene gotovo duplo više. Tako kuvanje zimnice uz sveže plodove i neophodne dodatne sastojke može da košta i do 30.000 dinara. Uz papriku za ajvar gde cena po kilogramu ide i do 100 dinara mora da se kupi i plavi patlidžan, koji je i do 130 dinara, paradajz - koji može da se nađe i po 70 dinara, ali i sirće, ulje, so i sve što je domaćicama potrebno. Zbog toga dok se plate dažbine, kupe neophodne namirnice, penzioneri zimnicu moraju pripremati iz dva dela.

- Lakše nam je da podelimo, pa u prvoj turi samo skuvamo ajvar i koju flašu paradajza, kad stigne druga penzija odvojimo novac za kisele krastavčiće i turšiju - priča Dragica Rodić iz Beograda. - Dok se kiseli kupus ostavlja tek od sredine oktobra, kada zahladni, a i cene budu niže.

Za pripadnike trećeg doba kupovina već pripremljene zimnice je gotovo nezamisliva. U marketima tegla ajvara od 700 grama kreće se od 300 pa do 550 dinara, a kiselih krastavčića od od 150 do 250. Po toj računici za deset tegli ajvara, i to ako se kupuju po "akcijskim cenama", potrebno je izdvojiti 3.000 dinara.

Nešto više novca mora se izdvojiti za kupovinu domaćeg ajvara, koji je se prodaje od 500 do 800 dinara, ali za koji domaćice garantuju ukus i kvalitet. Po ovoj računici za deset tegli mora se izdvojiti od 5.000 do 8.000 dinara, što je za penzionerski džep veliki izdatak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...