OBJAVLjEN DETALjAN SPISAK: Evo gde sve građani Srbije mogu da putuju i pod kojim uslovima

Novosti online

02. 10. 2020. u 17:59

ОБЈАВЉЕН ДЕТАЉАН СПИСАК: Ево где све грађани Србије могу да путују и под којим условима

Foto: M.Anđela

MNOGE države popuštaju mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku u zemlju ili izlasku iz zemlje.

Evo gde građani Srbije mogu za sada da putuju i pod kojim uslovima.

Situacija se menja danonoćno,a mnoge države u koje su državljani Srbije mogli slobodno da uđu, uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak, dok su nam se neke države otvorile: Što uz test, što bezuslovno.

Krenimo od poslednjih informacija koje znamo: Slovenačka vlada odlučila je da od 28. septembra Srbija zbog povoljne epidemiološke situacije bude na zelenoj epidemiološkoj listi. Vlada Slovenije odlučila je da građani Srbije mogu slobodno da pređu granicu.

Podsetimo, tog dana je grčka vlada ponovo produžila zabranu ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja. Grčka granica ostaće zatvorena za građane Srbije do 12. oktobra, a osim te zemlje, i Mađarska je odlučila da svoje granice ne otvara.

Foto: AP

Foto: AP

 

Od istog dana, 28. septembra 2020. stranci i lica bez državljanstva mogu preći državnu granicu da bi ušli u Ukrajinu pod uslovom da imaju polisu osiguranja.

Takođe, turistima iz Srbije dozvoljen je ulazak u Tunis.

Što se mađarskih granica tiče, one ostaju zatvorene do kraja oktobra kako bi se sprečilo dalje širenje koronavirusa, saopšteno je iz kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana. Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez testa na koronavirus, ali do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste zemlju u roku od 24 sata.

Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru uz negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, ili pozitivan rezultat serološkog testa - antitela klase IgG, ne stariji od 30 dana, ili negativan rezultat serološkog testa na atitela klase IgM (ELISA), ne stariji od 72 sata.

Osim jednog od tri testa, neophodno je da lice u periodu od 15 dana pre ulaska u Crnu Goru nije boravilo u nekoj od država iz kojih nije dozvoljen ulazak u tu zemlju.

Državljani Srbije mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko imaju regulisan boravak uz obavezan zdravstveni nadzor, 14-dnevnu samoizolaciju/karantin. Ova mera se može skratiti na sedam dana ako lice o svom trošku uradi test po ulasku u Hrvatsku i on bude negativan.

Lica koja putuju zbog turističkih ili drugih privrednih interesa, školovanja, neodložnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz posedovanje negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati.

Državljani Srbije koji imaju regulisani boravak mogu da uđu u Severnu Makedoniju, kao i ona lica koja imaju zakazano lečenje. Neophodan je negativni test ne stariji od 72 sata. Prilikom ulaska, putnici popunjavaju izjavu sa ličnim podacima o mestu i trajanju boravka u Severnoj Makedoniji.

Tranzit kroz Severnu Makedoniju može da traje do tri sata i nije potreban negativan test.

Foto: Arhiva VN

Građani Srbije i u Bugarsku mogu bez negativnog PCR testa ako dolaze iz Srbije ili država članica EU ili Šengenskog sporazuma.

Državljanima Srbije, koji tranzitiraju preko teritorije Bugarske, bez zadržavanja, nije potreban negativan PCR test, bez obzira na to iz koje zemlje dolaze.

Državljanima Srbije koji nemaju regulisan boravak u EU moguć je ulazak u zemlje članice samo u posebnim slučajevima, recimo ako putuju zbog lečenja.

Oni koji imaju regulisan boravak, a koji dolaze sa područja sa povećanim rizikom od kovida 19, dozvoljen je ulazak u države članice, pri čemu je potrebno da imaju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

Za Egipat su se početkom ovog meseca promenila pravila, stoga je od 1. septembra svim putnicima koji dolaze u Egipat potreban negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.

- Režim ulaska sa obaveznim negativnim testom se primenjuje za turističke destinacije poput Hurgade, Šarm el Šeika, Tabe, Mars Alama, Marse Matruh i važi na čitavoj teritoriji Egipta - navodi se na sajtu Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Među poslednjim zemljama koje su pooštrile mere je Austrija, u kojoj živi veliki broj državljana Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Državljanima Srbije, koji nemaju regulisan boravak, nije dozvoljen ulazak u Austriju, osim u posebnim slučajevima za koje postoje opravdani razlozi (potrebe hitnog zdravstvenog lečenja, određenih porodičnih razloga i drugo, uz prilaganje odgovarajućih dokaza).

Ljudi koji žive u "rizičnim regionima" - a tu spadaju sve zemlje Balkana - moraju na granici da pokažu PCR test koji ne sme biti stariji od tri dana.

Državljani Srbije ne mogu putovati u Nemačku osim lica koja imaju boravišnu dozvolu ili nacionalnu D vizu SR Nemačke. Obavezan je karantin. Postoji mogućnost testiranja i ukoliko je test negativan, prestaje obaveza karantina. Ukoliko se prilikom ulaska u Nemačku poseduje negativan test ne stariji od 48 sati, ne postoji obaveza karantina. Test mora biti urađen u jednoj od referentnih laboratorija u Srbiji.

Državljani Srbije ne mogu uđu u Španiju.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)