VAŽNA INFORMACIJA ZA STUDENTE Ovih 14 preporuka moraće da se pridržavaju na fakultetima

Novosti online

01. 10. 2020. u 14:10

DANAS počinje školska godina na univerzitetima u Srbiji, a kao i u školama, i na fakultetima moraju da se primenjuju epidemiološke mere koje su propisane za borbu protiv korona virusa.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СТУДЕНТЕ Ових 14 препорука мораће да се придржавају на факултетима

Ilustracija Foto N. Skenderija

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uradio je uputstvo i za njih, koje se sastoji od 14 preporuka, kojih svi na fakultetu moraju da se pridržavaju, kako studenti, tako profesori i svi ostali zaposleni.

Kao što važi za učenike, ni studenti na fakultet ne treba da dolaze ako imaju respiratorne tegobe. Pri ulasku na fakultet prolaze kroz dezobarijeru i meri im se temperatura. Maske su u obavezi da nose i oni i profesori. Na predavanjima može da prisustvuje onoliko akademaca, koliko dozvoljava distanca od 1, 5 metar, odnosno 4 kvadratna metra za svakog studenta.


S obzirom na to, kako je navedeno na sajtu Pravnog fakulteta u Novom Sadu, na vratima svake prostorije će pisati koliko može maksimalno osoba da boravi u njoj. To u praksi znači, da u amfiteatru koji ima 300 mesta može da boravi 64 studenta. Sedeće na svakoj trećoj stolici, a svaki drugi red će biti prazan.

Preporuka je da kafići i mesta gde se u okviru fakulteta prodaju sokovi, hrana ne rade. Za vreme ispita, studenti na ispitivanje treba da čekaju što kraće ispred prostorije.

Zabranjeno je svako šetkanje po hodnicima, i zadržavanje po holovima, u dvorištu fakulteta.

1. Pre početka rada fakulteta, a i svakodnevno sprovoditi čišćenje i dezinfekciju prostora, pribora i opreme, kao i provetravanje prostorija najmanje pola sata nakon čišćenja. Pri korišćenju dezinfekcionih sredstava voditi računa o pravilnoj primeni prema uputstvu proizvođača po pitanju namene, koncentracije, načina upotrebe i neophodnog kontaktnog vremena.

- Posebno redovno čistiti i dezinfikovati podove, zidove, vrata, stolove, stolice, kvake, prekidače za svetlo, ručke ormarića, slavine i druge površine koje koristi veći broj lica, najmanje dva puta dnevno, po potrebi i češće upotrebom sredstava na bazi 70 odsto alkohola.

2. Zaposleni i studenti moraju biti bez simptoma koji ukazuju na korona virus (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa) pri dolasku na fakultet.

3. Na ulazu u objekat postaviti dezobarijeru – sunđer ili krpu dobro natopljenu dezinfekcionim sredstvom na bazi hlora, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

4. Potrebno je da fakultet obezbedi dovoljne količine lične zaštitne opreme za zaposlene, sredstava i pribora za čišćenje i dezinfekciju, kao i dozer sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola u amfiteatrima, čitaonicama i svim ostalim prostorijama gde studenti borave i uče. Takođe, neophodno je obezbediti i dovoljne količine toplomera. Informisati studente gde se mogu javiti da izmere svoju telesnu temperaturu u slučaju da se loše osećaju.

5. Nastavu organizovati u manjim grupama do 10 studenata, tako da udaljenost između studenata bude 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno lice na svaka 4 kvadratna metra. Ne  preporučuje se zadržavanje studenata u većim grupama nakon predavanja u hodnicima i holovima.

6. Napraviti raspored predavanja tako da pauza između predavanja bude dovoljno duga kako bi se izbeglo mimoilaženje dve grupe studenata i obezbedilo vreme za čišćenje, dezinfekciju i provetravanje prostora gde su studenti boravili. Preporučuje se da studenti početak predavanja sačekaju u amfiteatrima ili vežbaonicama.

7. Održavanje ispita organizovati tako da se termini ispita ne preklapaju i da čekanje studenata ispred prostorije gde se ispit održava bude što kraće, uz održavanje preporučene udaljenosti između studenata od najmanje 1,5 metar, odnosno tako da bude jedno lice na svaka 4 kvadratna metra.  U prostoriji gde se održava ispit može boraviti nastavnik i studenti u broju koji omogućava održavanje preporučene udaljenosti.

8. Zaposleni i studenti moraju sve vreme tokom boravka na fakultetu da nose maske, tako da maska prekriva usta, nos i bradu, uz redovno sprovođenje mera lične higijene, posebno pranja ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi ili dezinfekcije ruku sredstvom na bazi 70 odsto alkohola. Ne dodirivati lice, posebno usta, nos i oči pre pranja ili dezinfekcije ruku.

9. Prostorije redovno provetravati, uz omogućavanje kontinuiranog protoka vazduha. Ne koristiti veštačku ventilaciju.

10. Obeležiti mesta za higijensko odlaganje upotrebljenih maski i drugih otpada. Otpad odlagati u kese u kanti sa pedalom za nožno otvaranje ili u kese u otvorenim kantama, kako bi se izbeglo dodirivanje poklopca kante. Kese sa otpadom zavezati pre bacanja u kontejner i dalje tretirati u skladu sa procedurom za upravljanje otpadom, uz propisane mere zaštite.

11. Ne organizovati skupove, proslave i slična dešavanja na fakultetu, kao ni grupne posete mestima gde se očekuje okupljanje većeg broja osoba.


12. Preporuka je da kafeterije i slični prostori gde se prodaje i služi voda, sokovi, kafa ili hrana, a koji se nalaze u sklopu fakulteta, ne rade do daljnjeg, kako bi se sprečilo okupljanje većeg broja osoba na jednom mestu i sprečilo zadržavanje u grupama.

13. Potrebno je da svi zaposleni bar dva puta dnevno mere temperaturu i proveraju da li imaju neki od simptoma koji mogu ukazivati na kovid (povišena temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, gubitak čula ukusa i mirisa), a posebno pre dolaska na posao. U slučaju pojave simptoma zaposleni treba da se javi nadređenom i ne dolazi na posao, te da se javi svom izabranom lekaru u domu zdravlja.

14. U situaciji pojave sumnje na obolevanje od korone kod zaposlenog, dekan te ustanove je u obavezi da o tome odmah obavesti epidemiologa nadležnog instituta/zavoda za javno zdravlje radi daljegpostupanja.

Pojedini fakulteti će imati kombinovanu nastavu - na fakultetima i onlajn, ali vežbe, kao i ispitivanja, moraju da se održavaju na fakultetu.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)