POČINJE KONTROLA FAKULTETA: Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove, najavljuje provere

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 10. 2020. u 08:11

PROSVETNA inspekcija obišla je protekle nedelje skoro 1.300 osnovnih i srednjih škola.

ПОЧИЊЕ КОНТРОЛА ФАКУЛТЕТА: Јасмина Јовановић, помоћник министра за инспекцијске послове, најављује провере

Jasmina Jovanović

Reč je o preventivnim i savetodavnim posetama tokom kojih se ispituje kako obrazovne ustanove rade tokom epidemije i sprovode zaštitne mere. Inspekcija je utvrdila da škole poštuju mere, a na pojedinim mestima nije bilo edukativnog materijala na sajtu ili nisu bili postavljeni posteri o pravilnom održavanju higijene. Direktorima je ukazano da to isprave.

Ovo, za "Novosti", kaže Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove.

* Da li će inspekcija proveravati kako fakulteti, na kojima školska godina počinje u četvrtak, poštuju propisane mere?

- Organizovaćemo preventivne i savetodavne posete visokoškolskim ustanovama, sprovoditi pojačani nadzor i kontrolisati poštovanje preporuka koje su date u vezi sa početkom nastave, organizovanjem ispita i prevencijom kovida.

* Deo profesora Filološkog fakulteta okrivljuje inspekciju da se umešala u izbor dekana, jer je naložila da se pre izbora donese Statut...

- Stav prosvetne inspekcije je: Statut, pa izbor dekana. Zakon o visokom obrazovanju, donet 2017, ostavio je rok od šest meseci da visokoškolske ustanove usklade svoja akta sa njim. Potom je Statut Univerziteta u Beogradu, usvojen februara 2018, dao fakultetima rok od dodatna tri meseca za ovaj posao. Na osnovu dokumentacije koja je u toku nadzora inspektorima stavljena na uvid, utvrđeno je da ni Savet, ni Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta nisu utvrdili predlog Statuta, što im je bila obaveza.

* Profesori tvrde da u decembru inspekciji nije smetalo što nema Statuta, jer je kandidat za dekana bila Ljiljana Marković?!

- Smetalo nam je što fakultet bira dekana, a nema Statut. Krajem septembra 2019. Savet fakulteta je doneo odluku na osnovu koje će dr Ljiljana Marković biti vršilac dužnosti dekana, do izbora novog. Inspekcijski nadzor izvršen je u decembru 2019. godine, nakon čega je Fakultetu naloženo da donese Statut i daje predloge za dekana, i to u vrlo kratkom roku. Dakle prvo Statut, pa izbor.

NE NARUŠAVAMO AUTONOMIJU

* Inspekcija je optužena i da narušava autonomiju Univerziteta...

- Ne narušavamo autonomiju Univerziteta. Naprotiv, pokušavamo da sve vratimo u zakonite okvire. Dakle, jedini put da se sačuva autonomija Filološkog fakulteta i povrati akademska čestitost jeste da se u rokovima koje je dala prosvetna inspekcija donese Statut, a potom zakonski uđe u postupak izbora dekana. Za sve to dat je rok od najviše 36 dana od preuzimanja zapisnika, tj. od 17. septembra. Rok za donošenje Statuta fakulteta je 15 dana i ističe u petak, 2. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba