NAJČEŠĆE MESTO ZARAZE? Oboleli su od korone i svi su lekarima rekli isto

Novosti online

13. 09. 2020. u 21:28

НАЈЧЕШЋЕ МЕСТО ЗАРАЗЕ? Оболели су од короне и сви су лекарима рекли исто

Foto: N. Skenderija

NOVA studija Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti poredila je odrasle osobe obolele od korona virusa i one sa negativnim rezultatom testiranja. Pokazalo se da je u prvoj grupi dva puta više ljudi koji su odlazili u restorane i to 14 dana pre nego što su se zarazili.

U studiji koja je objavljena u četvrtak aanlizirani su podaci 314 odrasle osobe koje su u julu testirane pozitivno na Kovid - 19 jer su imali simptome: 154 njih bile su pozitivne, a 160 negativno.

 

Testovi su urađeni u 11 različitih zdravstvenih ustanova u 10 američkih država: Kaliforniji, Koloradu, Merilendu, Masačusetsu, Minesoti, Severnoj Karolini, Ohaju, Tenesiju, Juti i Vašingtonu, piše "Si-en-en".

Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju biolesti, ali i drugih institucija, pomno su ispitivali odgovore pacijenata na pitanje da li su nosili maske i pitanja o njihovim raznim aktivnostima u zajednici, uključujući i to da li su nedavno ručali u restoranu, odlazili u bar ili teretanu.

Podaci su pokazali da su 42 procenta odraslih koji su bili pozitivni na testiranju, imali blizak kontakt sa najmanje jednom zaraženom osobom, u odnosu na 14 procenata onih koji su bili negativni, a većina bliskih kontakata - 51 odsto bili su članovi porodice.

Istraživači su otkrili da je 71 odsto odraslih obolelih od Kovida-19 i 74 procenta osoba koje su negativne izjavilo da je uvek koristilo neki oblik zaštite za lice u javnosti.

Nije bilo značajnih razlika između pozitivnih i negativnih kada je u pitanju kupovina, okupljanje sa manje od 10 osoba u kući, odlazak na posao, odlazak u teretanu, salon i verske obrede kao i korišćenje javnog prevoza, navodi se u studiji.

Istraživanje treba dopuniti studijom sa većim brojem učesnika, a treba pomenuti da se u njemu nije pravila razlika između obroka unutar restorana i u baštama ove vrste ugostiteljskih objekata.

Naučnici su istakli da su restorani izdvojeni kao rizično mesto zaraze zbog cirkulacije vazduha, na šta nisu uticale mere nošenja maski i držanja fizičke distance jer "dok se jede i pije, ne može ni da se koristi maska", piše u istraživanju.

Američka agencija za hranu i lekove istakla je da studija nije uvažila da su restorani u 10 pomenutih država primenjivali drugačije mere ograničenja što je bilo jedno do 10 nedostataka koje je izdvojila ova agencija.

(Blic.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)