KON UPOZORAVA: Situacija nesigurna, kreću respiratorne infekcije, u BEOGRADU već POVEĆAN broj pacijenata, MORAMO da se pridržavamo mera!

Tanjug

06. 09. 2020. u 08:50

КОН УПОЗОРАВА: Ситуација несигурна, крећу респираторне инфекције, у БЕОГРАДУ већ ПОВЕЋАН број пацијената, МОРАМО да се придржавамо мера!

Foto: Tanjug/Slobodan Maljević

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Srbiji stabilizovala na niskom nivou, ali da je u Beogradu u četvrtak i petak jasno uočeno ponovno povećanje broja pacijenata koji se javljaju u kovid ambulante.

"Na sreću, kod njih se ne pronalazi kovid, ali to pokazuje da polako počinju da se pojačavaju akutne respiratorne infekcije, kojih ćemo u narednom periodu imati i to će otežati rad medicinskim službama", naveo je Kon za RTS.

Zato, kako kaže, insistira da je situacija nesigurna i da je neophodno strogo voditi računa da se ne pogorša i ostane na prihvatljivom niovu.

"Ako uspemo da dočekamo oktobar bez povećanja, da ostane ovako, prihvatljivo nisko, onda smo već u novoj sezoni, sezoni vakcinacije protiv gripa, za koju treba da se pripremimo", naveo je Kon.

Kon je istakao da se u dobrom delu Srbije epidemiološke mere uopšte ne poštuju, navodeći da je reč o ljudima koji su na odmoru, koji uopšte ne nose maske i borave u velikom broju na određenim prostorima.

To je nešto što ne može da ostane bez posledica, poručuje Kon.

Do povećanja broja zaraženih može doći i zbog povratka građana iz inostranstva, naveo je on.

Kako dodaje, ulazimo i u period respiratornih infekcija, koje uobičajeno kreću od škola, a u ovom slučaju moguće je da krenu i iz radnih kolektetiva.

Kon ističe i da su prevozna sredstva nedopustiva mesta širenja virusa, ističući da ne treba blagonaklono gledati na nekoga ko ne nosi masku u prevozu.

"To je jasan, svestan bojkot mera", istakao je Kon.

Kaže da se za sada ne može povezivati skok obolelih sa početkom školske godine, jer je urađeno sve da u školama ne dođe do prenosa.

Škole se neće zatvarati, jedino u slučaju da dođe do masovnog zaražavanja u opštoj populaciji.

On je istakao da je činjenica da deca od 15 do 19 godina najviše obolevaju, ali da nema teških slučajeva, što stvara privid da je kovid lako obolenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Bez Karantina Ne Valja

06.09.2020. 10:00

Не шири се корона у превозу, није се никад ни ширила у превозу. У мају месецу, када су се маске знатно мање носиле, број дневно новооболелих је опадао, да би 1. јуна пао на 18 у целој Србији. Места ширења короне очигледно су друга. У сваком случају, Србија не спроводи систем карантина, као што то чине државе које су успешне у борби против карантина, као што су у данашње време Кина, Нови Зеланд, Вијетнам, и можда још понека држава. И кроз историју су државе које су примењивале доследно карантин успешно сузбијале заразу. На пример, Србија 1836. године у време Милоша Великог. Ово делује као најава да ће опет доћи до наглог скока новооболелих, па се сада унапред траже изговори који никако не стоје, и који противрече чињеницама. Истовремено се инсистира на непровереној догми о 1% преноса при општем маскирању. Без обзира на формално образовање, а Милош Велики је био формално необразован, нама су у овом тренутку потребни људи формата Милоша Великог. Људи у Кризном штаву јесу људи одређеног формата, али тај формат није формат Милоша Великог, тај формат није одговарајући за борбу против заразних болести.

Nije nego

06.09.2020. 20:24

@Bez Karantina Ne Valja - И Милош Велики и ови нови, дували би у исту фрулу да су се којим случајем срели......

Marko

06.09.2020. 11:05

Kakve su to pripreme koje su potrebne za vakcinaciju. Moguli da se obave u nasoj zemlji naprimer 2 nedelje Zlatibor ili Divcibare, ili mora Antalija, Dubai, ili tako neka skromna mesta...

Morona

06.09.2020. 11:37

Ovaj kao da nam život traje 300 godina pa je l te zatvorite se godinu dana šta vam fali.. A onda će oktobar pa vakcina cija.. Na šta izdržite do sledećeg leta.. Šta ima veze život traje 300 godina gde žurite..

IvicaTrajkovic

06.09.2020. 12:38

Veliki potencijalni problem su firme sa velikim brojem zaposlenih na jugu Srbije,npr.Leoni,Jura,Aptiv.Nose se maske ali o distanci i dezinfikovanju ruka nemože ni da se sanja...apelujte na vlasnike za bolju i bezbedniju organizaciju rada.