SABOR ČEKA OTVARANJE GRANICA: Sveti arhijerejski sinod bez odluke o zakazivanju najvišeg crkvenog tela

R. Dr. - V. M.

26. 08. 2020. u 23:38

REDOVNO zasedanje Svetog arhijerejskog sabora najverovatnije neće biti održano ni na jesen, a eventualni termin sednice biće određen prema epidemiološkoj situaciji u svetu.

САБОР ЧЕКА ОТВАРАЊЕ ГРАНИЦА: Свети архијерејски синод без одлуке о заказивању највишег црквеног тела

Foto: SPC

Sastanak crkvenih velikodostojnika onlajn - preko "Skajpa", "Zuma" ili neke od konferencijskih internet-platformi, ne odbacuje se, ali se ni ne razmatra ozbiljnije.

Pitanje održavanja sednice najvišeg crkvenog tela, koje se nije sastajalo punih 15 meseci, nije formalno bilo ni na dnevnom redu danas održane sednice Svetog arhijerejskog sinoda, kojom je predsedavao patrijarh srpski Irinej.

- Nije realno govoriti o zakazivanju Sabora dok je epidemiološka situacija u svetu, pa i u Srbiji, nestabilna - kaže sagovornik "Novosti" iz Patrijaršije SPC. - Arhijereji će biti pozvani u Beograd tek kada granice budu otvorene. Većina članova Sabora stiže iz inostranstva, a putovanja su još gotovo nemoguća.

Korišćenje internet-platformi jedna je od mogućnosti, mada održavanje Sabora, kako objašnjavaju u SPC, podrazumeva lično prisustvo vladika, učešće u bogosluženjima i obred priziva Svetog duha.

Na dnevnom redu sednice crkvene vlade je bila i crkvena prosveta, kao i situacija na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Ova ustanova već duže vreme u središtu je pažnje javnosti zbog javnih istupa nekoliko profesora, predvođene vladikom zapadnoameričkim Maksimom. Ova grupa ušla je u otvoreni sukob sa Patrijaršijom i patrijarhom Irinejem, smatrajući da Crkva ima preveliki uticaj na ovu ustanovu i njenu univerzitetsku autonomiju.

I JUBILEJ U SENCI KORONE

EPIDEMIJA bolesti kovid 19 bacila je senku na veliki jubilej Srpske crkve - vek od obnove Srpske patrijaršije. Zaraza i mere sprečavanja njenog širenja, uticale su i na program proslave važne stogodišnjice. Plan je bio da u čast veka crkvene obnove zasedanje Sabora simbolično počne u Sremskim Karlovcima, sedištu nekadašnje Karlovačke mitropolije. Jubilej će, kako kažu u Crkvi, biti na jesen obeležen molitveno, a program obeležavanja biće prilagođen epidemiološkoj situaciji.

Ovaj spor, koji ima i primese dnevne politike, tinja duže od godinu dana, a mogući epilog mnogi u vrhu SPC vide u isključenju ovih profesora sa fakulteta, o čemu je bilo govora i na sinodskoj sednici.

- Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je u Sinodu zadužen za pitanja crkvene prosvete, nije bio za donošenje konačne odluke o statusu ovih profesora, pa Sinod nije usvojio nikakve mere povodom njihovog slučaja - prenosi sagovornik "Novosti".

Patrijarh Irinej obavestio je članove Sinoda o izvedenim radovima na Hramu Svetog Save na Vračaru, kao i pripremama za njegovo osvećenje. Plan je da zavetna crkva srpskog naroda bude u potpunosti završena do oktobra, kada će biti u potpunosti stavljena u bogoslužbenu funkciju.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu