VOZITE ODMORNI: U avgustu potrebna dodatna opreznost u saobraćaju

Promo

22. 08. 2020. u 11:00

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve učesnike u saobraćaju za dodatni oprez u letnjim mesecima (jul i avgust), jer podaci pokazuju da su upravo ovi meseci „najnebezbedniji“ meseci u godini.

ВОЗИТЕ ОДМОРНИ: У августу потребна додатна опрезност у саобраћају

Promo

U letnjim mesecima se dogodi oko 100 saobraćajnih nezgoda, u kojima u proseku dnevno smrtno strada oko 2 osobe i oko 65 osoba zadobije povrede.

U 2020. godini u letnjim mesecima, zaključno sa 10.08.2020. godine, beležimo značajno smanjenje broja poginulih (-20%) i povređenih lica (-29%) u saobraćajnim nezgodama, ali i ukupnog broja saobraćajnih nezgoda (-7%) u letnjim mesecima u odnosu na isti period 2019. godine (jun, jul i avgust).

„Posebnu pažnju treba obratiti na podatak da su 22 lica poginula u saobraćaju za 10 dana avgusta u 2019. godini, dok u 2020. godini beležimo smanjenje od 77% samo za 10 dana avgusta, kada je u 2020. godini poginulo 5 lica“, istakla je direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja, Jasmina Milošević.

U letnjim mesecima je „neprilagođena brzina“ i dalje najčešće opredeljivani uticajni faktor u saobraćajnim nezgodama, zatim „gubitak kontrole nad vozilom“, kao i „vožnja pod uticajem alkohola“.

“Povećanje broja saobraćajnih nezgoda i broja nastradalih lica se dovodi u vezu sa ovim periodom, jer je tada povećan obim saobraćaja, posebno tranzitni, nepogodni vremenski uslovi (visoke temperature), povećano prisustvo motorizovanih dvotočkaša i biciklista u strukturi saobraćajnog toka, povećano prisustvo mladih kao vozača i putnika u vozilu i sl. Kako su umor i pad koncentracije česti razlozi za nastanak saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima preporučujemo da VOZITE ODMORNI“, zaključila je Jasmina Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu