ISTRAŽIVANJA OTKRILA: Da li je moguće da se korona virus prenese putem hrane?

Novosti online

20. 08. 2020. u 11:29

KORONA virusi se ne mogu multiplicirati u hrani, jer im je za to potreban životinjski ili ljudski domaćin, a trenutno nema naučno utemeljenih dokaza koji bi ukazivali na to da se virusom 2019-nCoV, uzrok pandemije COVID-19, možemo zaraziti kroz probavni sistem.

ИСТРАЖИВАЊА ОТКРИЛА: Да ли је могуће да се корона вирус пренесе путем хране?

Foto P. Milošević

Direktor Agencije za Sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić navodi da je COVID-19 respiratorna bolest i primarni put prenošenja je direktni kontakt osoba ili prenos kapljičnim putem prilikom kašljanja ili kijanja inficirane osobe. 

- Postoji mogućnost da kapljice iz disajnog sistema osobe inficirane virusom 2019-nCoV dospeju na bilo koji predmet i površinu koja okružuje zaraženu osobu te da se osoba zarazi tako što dodirne kontaminiranu površinu, predmet ili ruku zaražene osobe i nakon toga dotakne svoja usta, nos ili oči - kaže Hajrić.

Prema rezultatima određenih istraživanja koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), virus 2019-nCoV može preživeti na različitim površinama, i to do 72 sata na plastičnoj ili površini od nerđajučeg čelika, do četiri sata na bakru i do 24 sata na kartonu. Ovo istraživanje je sprovedeno u laboratorijskim uslovima (kontrolisana relativna vlažnost i temperatura) i rezultati bi se trebali oprezno tumačiti u realnom okruženju.

Foto: N. Skenderija

- Dakle, rizik od dolaska u kontakt sa virusom usled rukovanja predmetima kontaminiranim od strane kliconoše teoretski se ne može isključiti, ali on nije visok. Stoga je važno pridržavati se određenih pravila: ne dodirivati lice rukama za vreme kupovine hrane, prati ruke odmah po dolasku kući, voće i povrće, pre jela ili kuvanja, temeljno oprati čistom vodom i prebrisati sva pakovanja hrane po dolasku iz prodavnice - navodi Hajrić.

(Avaz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a