ALBANCI NASTAVLJAJU SA UGROŽAVANJEM MANASTIRA DEČANI: Udar na srpsku baštinu pod zaštitom UNESKA (VIDEO)

Novosti online

13. 08. 2020. u 23:29

I PORED vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone.

АЛБАНЦИ НАСТАВЉАЈУ СА УГРОЖАВАЊЕМ МАНАСТИРА ДЕЧАНИ: Удар на српску баштину под заштитом УНЕСКА (ВИДЕО)

Foto: EPA

Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani. Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine (bageri, rovokopači, valjak) postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme „Ljika“ aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cevi za drenažu na nekoliko mesta. Zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka  i manastirskim objektima. O ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani.

 
Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put (međunarodnog karaktera) gradi, najoštrije osuđuju ovo otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESKO spomenika na ovom delu Balkana. Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posledice.

 Ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na Kosovu na štetu manastira Dečani jer opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira. Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru. Eparhija i manastir podsećaju da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi.

 

Eparhija Raško-prizrenska će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti. Eparhija apeluje na sve nadležne da se ove nezakonite aktivnosti smesta obustave i spreči uništavanje jedinstvenog prirodnog ambijenta oko manastira.

(eparhija-prizren.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA: Učenje za trajni mir