DOJENJE DOBRODOŠLO UPRKOS ZARAZI: SZO i domaći stručnjaci razrešili dilemu trudnica i porodilja

B. RADIVOJEVIĆ

06. 08. 2020. u 11:00

SVE porodilje, pod uslovom da su u dobrom opštem zdravstvenom stanju, i pored infekcije virusom korona mogu bez bojazni da doje svoje bebe. Važno je samo da pri podoju, ali i svakom drugom kontaktu sa novorođenčetom, preduzmu higijenske i mere zaštite od kovida 19.

ДОЈЕЊЕ ДОБРОДОШЛО УПРКОС ЗАРАЗИ: СЗО и домаћи стручњаци разрешили дилему трудница и породиља

Foto D. Milovanović

Ovim rečima Jelena Vasojević, medicinska sestra savetovališta "Halo beba", umiruje sve porodilje i trudnice pred porođajem, koje su zbog epidemije zabrinute da li će smeti da doje svoju decu u slučaju da se inficiraju virusom korona.

Njihovu dilemu razrešila je i Svetska zdravstvena organizacija, iz koje je u Nedelji dojenja, koja se u više od 170 zemalja obeležava od 1. do 7. avgusta, poslala poruku ohrabrenja:

- Majke bi trebalo da doje svoje bebe čak i ako imaju kovid 19, pošto koristi dojenja nadmašuju rizik od infekcije - rekao je direktor SZO Tedros Adanam Gebrejezus.

- SZO preporučuje da se majke kod kojih se sumnja na virus, ili je potvrđen kovid 19, ohrabre isto kao i sve druge majke da započnu ili nastave da doje.

I bez globalne pretnje, žene treba ohrabriti da doje, stav je stručnjaka. Jer samo oko 40 odsto svih beba rođenih u toku godine isključivo se doji do šest meseci starosti, a samo 45 odsto nastavlja dojenje do druge godine života. Često postoji nedostatak podrške dojenju, bilo u zdravstvenom sistemu, na radnom mestu ili u zajednici.

- Zbog epidemije majke su u ovo vreme naročito zabrinute da li da doje - kaže Jelena Vasojević. - Cilj je da ih umirimo i objasnimo da ako preduzmu mere zaštite nema razloga za brigu čak ni kada su pozitivne na virus korona, naravno ako nemaju tešku formu bolesti, kada je dojenje nemoguće. Preporuka je da posebno obrate pažnju na higijenu ruku i prostora u kojem boravi beba, da ne ljube bebu u nos i usta, da nose masku kako pri dojenju tako i pri svakom bliskom kontaktu sa detetom... Šta god mama inficirana virusom korona pipne treba odmah dezinfikovati, a mere zaštite obavezno poštovati i pri presvlačenju bebe, pri čemu majka i tada mora da nosi masku.

Naučnici dosad nisu registrovali nijedan prenos virusa u ispitivanju 120 beba i 116 majki pozitivnih na koronu, čak i kada su ih mame dojile i delile sobu sa njima, preneo je Si-En-En.

Podaci Američke akademije za pedijatriju pokazuju da je od dva do pet procenata novorođenčadi testirano pozitivno na kovid u prva 24 do 96 sati nakon rođenja, ukoliko je majka bila zaražena.

Iako je časopis "Priroda komunikacije" prošle nedelje objavio da ima jakih dokaza o transmisiji virusa sa trudnice na bebu, naučnici tvrde da je kovid 19 infekcija u materici retka.

MLEKO MOŽE I DA SE ČUVA

MAJKE koje su zbog infekcije virusom korona u lošijem opštem stanju ipak mogu da hrane bebe svojim mlekom. Jelena Vasojević kaže da u tom slučaju majka može da čuva mleko ako postoje higijenski uslovi za to, a da se onda beba prehranjuje flašicom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...