OTKRIVAMO! Srbija donosi odluku: Bira se između "Mig" i "Suhoj"

Rade Dragović

28. 07. 2020. u 08:20

SRBIJA će uskoro doneti odluku o novom lovačkom avionu za Ratno vazduhoplovstvo, čijom kupovinom bi na duži rok bila osigurana zaštita neba.

ОТКРИВАМО! Србија доноси одлуку: Бира се између Миг и Сухој

Arhiva

U centru pažnje domaćih stratega je ruska letelica "mig 35", ali ne isključuje se ni da se bezbednost vazdušnog prostora, prvi put u istoriji naše vojske, dugoročno obezbedi avionom iz ruske familije "suhoj".

Da bi ovaj ruski proizvođač mogao da uđe u srpsko Ratno vazduhoplovstvo, već se spekuliše i u domenu bombarderske avijacije, gde se avion "su-25" nameće kao naslednik domaćeg jurišnika "orao". U jeku analiza o novom jurišniku Vojske Srbije, međutim, ispod radara prolazi osmišljavanje srednjoročne strategije razvoja i lovačke avijacije.

Isporukom četiri aparata iz Belorusije, Vojska Srbije će već za mesec-dva kompletirati eskadrilu od 14 "migova 29", koja je preporodila domaću lovačku avijaciju. Ove letelice, uprkos remontu i modernizaciji, nabavljene su, ipak, samo kao prelazno rešenje do definitivne nabavke savremenog višenamenskog aviona za Vojsku Srbije. Plan je da one budu u službi najdalje do 2031, do kada bi trebalo da bude izabran novi avion i ugovorena nabavka.

Arhiva

Kao budućeg lovca Vojske Srbije poznavaoci vojne tehnike vide "su-30", koji je ne samo vrhunski avion nove generacije nego i odlična platforma za dalju nadgradnju još savremenijim uređajima i naoružanjem. U sledećoj fazi opremanja ovaj tip "suhoja" biće konkurent takođe ruskom vazduhoplovu "mig 35", koji mnogi vide kao logičnog naslednika postojećih "dvadesetdevetki" u našem Ratnom vazduhoplovstvu.

Analiza o budućem lovcu Ratnog vazduhoplovstva, koji bi stupio na domaću scenu za desetak godina, poklapa se za izradom novog plana opremanja Vojske Srbije do 2030. godine, na kome trenutno rade stručnjaci Ministarstva odbrane i Generalštaba. U okviru ovog posla već je urađeno više analiza i scenarija ugroženosti Srbije, koji su predstavljeni državnom vrhu. Na bazi ovih analiza već do kraja godine predsednik Republike će odboriti nacrt, a Vlada usvojiti Strategijski pregled odbrane - temeljni dokument za razvoj VS tokom naredne decenije.

Arhiva

KINEZI PODIŽU SRPSKI "PEGAZ"

MEĐU strateškim projektima srpskog sistema odbrane i u periodu do 2030. godine biće razvoj i proizvodnja bespilotnih letelica. Robotizovane vazduhoplovne platforme budućnost su avijacije, a naša zemlja već je uhvatila priključak sa ovim trendom. Ključni posao za razvoj borbenih dronova jeste nedavna isporuka kineskih letelica CH-92A našoj vojsci. Podjednako važan deo ugovora sa Kinom, međutim, jeste i razmena tehnologije, zahvaljujući kojoj će posle više godina rada zaživeti srpski dron "pegaz". Ovaj dron trebalo bi da bude osnova za dalji razvoj veće borbene letelice koja će moći da dejstvuje i raketama domaće proizvodnje.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović najavljuje da će ključni dokumenti za buduće nabavke biti usvojeni do kraja ove godine.

- Školsko-borbeni i jurišni avioni "supergaleb G-4" i "orao", uprkos modernizacijama, imaju svoj limit i vreme je da se planira nabavka naslednika - kaže Miloradović, i napominje da se planira nabavka letelice čije se sposobnosti nalaze između postojećih sposobnosti jurišne i lovačke avijacije.

Miloradović kaže da se letelice koje bi mogle da pojačaju Ratno vazduhoplovstvo proizvode "na Zapadu, Istoku kao i na Dalekom istoku", ali i da Srbija može da kupi višenamenski avion čija je cena i dva puta niža nego borbeni avion četvrte generacije.

KOMŠIJE GOMILAJU NAORUŽANjE

KAO vojno neutralna zemlja, Srbija mora da drži korak sa državama regiona, koje se uzbrzano naoružavaju i opremaju. To se pre svega odnosi na članice NATO, koje, pritisnute zvaničnom politikom Alijanse, htele - ne htele moraju da izdvajaju sredstva za oružane snage.

- Vojni budžeti NATO država u regionu od 2018. do danas povećani su oko 30 odsto. Izdvajanja u okviru njih za kupovinu novog naoružanja i opreme povećana su neverovatnih 2,5 puta. Uz to, veliki je priliv doniranih sredstva i naoružanja, što sve zajedno traži i studioznu i pravovremenu reakciju naše zemlje - kažu u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (37)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja