VEŽBE DISANJA I NA RESPIRATORU: Značaj fizikalne terapije u lečenju kovida, pomaže da se poveća saturacija

Lj. P.

24. 07. 2020. u 11:00

ZA što uspešniji oporavak obolelih od kovida 19 važnu ulogu ima i fizikalna terapija - kondicione i vežbe disanja.

ВЕЖБЕ ДИСАЊА И НА РЕСПИРАТОРУ: Значај физикалне терапије у лечењу ковида, помаже да се повећа сатурација

Foto Privatna arhiva

Fizioterapeuti ih uveliko primenjuju u kovid-centrima u jedinicama intenzivne i poluintenzivne nege, a tretmani su individualni, strogo dozirani i prilagođeni funkcionalnom stanju pacijenta obolelog od virusa korona, od onih na respiratoru i u indukovanoj komi, preko onih na neinvazivnoj ventilaciji do pokretnih i lakših slučajeva.

U razgovoru, za "Novosti", to priča Nina Lačanski, predsednica Fizioterapeutske asocijacije Srbije, ističući da rehabilitaciju sporovode zajedno sa lekarima fizijatrima, a u saradnji sa drugim specijalistima.

- Tretman se sastoji od opštih kondicionih vežbi, vežbi disanja, položajne drenaže i ponovo disanja - objašnjava naša sagovornica. - S obzirom na to da većina pacijenata ima i druge pridružene bolesti, rani rehabilitacioni tretman ima nemerljiv učinak za njihov oporavak. Od početka pandemije, rame uz rame sa epidemiolozima, infektolozima, pulmolozima, anesteziolozima i medicinskim sestrama, fizioterapeuti se bore da pacijentima obolelim od kovida 19 omoguće što brži oporavak.

Predočavajući primer iz bolnice, Nina Lačanski kazuje da kod pacijenta sa astmom koji na početku tretmana ima plitak udah, gotovo na pola, posle položaja drenaže i ponovnih vežbi disanja, učinak je stoprocentan sa punim udahom, a saturacija kiseonika se penje sa 86 na 96, što je, kako veli, fantastično.

Foto Privatna arhiva

- Sa pacijentima koji nisu u stanju da sarađuju, sprovodi se pasivan tretman, očuvanje obima pokreta u svim segmentima gornjih i donjih ekstremiteta i pozicioniranje u drenažne položaje kao što su položaj na stomaku, bočni ili visoki sedeći - objašnjava predsednica FAS-a. - Ukoliko neko od pacijenata taj dan nije za tretman, on se ne radi dok se stanje i vitalni parametri ne stabilizuju.

Većina pacijenata, a posebno lekari zaraženi virusom korona, koji su se našli u ulozi pacijenta, mišljenja su, kako ističe Lačanski, da ih je rehabilitacija spasla, da mnogo bolje dišu, gasne analize su bolje, a saturacija dobra.

- Smisao rehabilitacije i jeste da pokažemo pacijentima šta sve mogu da urade za sebe, a fizioterapeuti svojim postupcima, merama i tehnikama upravo to i rade - kaže Nina Lačanski.

Foto Privatna arhiva

PRIMENA ŠIROM SRBIJE

FIZIOTERAPEUTSKA asocijacija Srbije je na samom početku pandemije prevela smernice Svetske konfederacije za fizikalnu terapiju za primenu fizioterapije u uslovima kovida 19. Ove terapije se rade na VMA, KBC "Dr Dragiša Mišović", KCV, KC Niš, KC Kragujevac, Niškoj Banji i drugim. U program rane rehabilitacije se uključuju pacijenti sa stabilnim vitalnim parametrima, što znači sa temperaturom do 38, pulsom do 120-130 u minuti i da je saturacija kiseonika iznad 86.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...